Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 03.04.2016

  IZVIĐAČKI POZDRAV PROLEĆU

  IZVIĐAČKI POZDRAV PROLEĆU

  U Spomen parku „Bubanj“, prvog vikenda aprila meseca, održana je tradicionalna izviđačka akcija „Ljubičice, lepo ti je lice“ namenjena poletarcima i pčelicama, najmlađim članovima izviđačke organizacije Niša. Zamišljena kao izviđački pozdrav proleću, akcija je i ove godine okupila oko 150 dečaka i devojčica uzrasta od 7 do 11 godina. Mališane, učesnike takmičenja i organizatore akcije iz odreda izviđača „Đuka Dinić“, dočekao je lep sunčan dan u Spomen parku „Bubanj“. Vreme je bilo idealno za takmičenje na poligonu spretnosti, u poznavanju putnih znakova, izviđačkom kvizu, nošenju štafete, igri memorije i drugim aktivnostima namenjenim njihovom uzrastu. Akciju je otvorio Boban Džunić, predsednik Gradske opštine Palilula.

  Po rečima Petra Stamenkovica, starešine Odreda izviđača „Kralj Petar Prvi“, organizatora akcija „Ljubičice, lepo ti je lice“, ove godine u programskom delu akcije, savlađivani su zahtevi za osvajanje veštine „Vatrogasac“. Podršku su pružili pripadnici niške Vatrogasne brigade i dobrovoljnog vatrogasnog društva.

  Aktivnost malih izviđača, pratili su i članovi Konjičkog kluba „Nonius“. U završnom delu takmičenja, zainteresovani su mogli da se oprabaju u veštini jahanja. Ovom izazovu nije odoleo ni predsednik opštine Palilula.

  Za brojne učesnike akcija „Ljubičice, lepo ti je lice“, ljubav prema prirodi bila je osnovni motiv da postanu članovi izviđačke organizacije. Uz to, druženje i nova znanja, samo su učvrstila njihovu odluku. U Nišu radi osam izviđačkih odreda koji tokom cele godine imaju niz akrtivnosti za mlade na više lokacija u gradu i širom Srbije. (D.Vidojkovic)