Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 26.08.2016

  PET GODINA USPEŠNOG RADA „SIGURNE KUĆE“

  PET GODINA USPEŠNOG RADA „SIGURNE KUĆE“

  Sigurna kuća u Nišu obeležila je pet godina postojanja i uspešnog rada na zaštiti žrtava porodičnog nasilja. U prisustvu brojnih gostiju, predsednika Gradske opštine Palilula, Aleksandra Ždraleta, gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, prezentovane su najznačajnije aktivnosti i projekti koji su doprineli da ova ustanova uz dobar menadžment ima odlične rezultate.

  Gradska opština Palilula inače vrlo često obilazi decu i žene smeštene u ovom centru i pomaže u granicama mogućnosti. Po rečima predsednika opštine Aleksandra Ždraleta, Sigurna kuća je jedna od ustanova socijalne zaštite na teritoriji opštine Palilula koja uspešno ostvaruje svoju funkciju i uz projektnu podršku unapređuje program razvoja. Gradska opština Palilula je veoma aktivna u sagledavanju socijalnih potreba građana i društvene brige o deci. Materijalno osiromašenje porodica, borba roditelja za zadovoljenje egzistencijalnih potreba uzrok su slabljenja funkcija porodice i roditeljskih kompetencija, zapostavljanja brige o deci. Sve to uzrokuje pojavu različitih oblika socijalno neprihvatljivog i nasilničkog ponašanja.

  Sigurna kuća otvorena je 2011.godine. Od tada do sada spas od zlostavljanja u njoj je potražilo blizu 450 žena. Deci koja borave u njoj na raspolaganju su kreativne radionice, kao i stalni rad sa psihologom. Opremljena je dečija igraonica, i informatička soba, kako bi žene naučile da rade na kompjuteru. Po rečima direktorke ove ustanove Sonje Šćekić, samo u ovoj godini, pomoć i smeštaj u niškoj Sigurnoj kući, zatražile su 43 žene, što je više nego tokom cele prošle godine. Neki od uzroka koji dovode do nasilja u partnerskim odnosima, su alkoholizam, patološka ljubomora i loša komunikacija, pokazali su rezultati istraživanja koje je nedavno sprovela Sigurna kuća u Nišu.

  Od ukupnog broja žena koje su prošle kroz ovu ustanovu, više od deset odsto je starije od 60 godina koje trpe nasilje od svoje dece. Žene koje su preživele porodično nasilje ostaju u Sigurnoj kući najviše četiri meseca, a u tom periodu stručni službenici im pružaju pomoć da se osamostale, kako se ne bi vraćale nasilnicima. Važna poruka za sve koji trpe porodično nasilje jeste da ga prvo prepoznaju i da se ne plaše odluke da ga prijave, odnosno da se odupru. Potrebno je još raditi na edukaciji mladih, jer su oni ti koji će sutra sklapati brakove i čuvati svoju decu koja mogu da utiču na menjanje pogrešnih stavova o porodičnom nasilju. Zbog toga će Sigurna kuća u Nišu u saradnji sa nadležnim institucijama pokrenuti edukativne tribine za osnaživanje žena i starih da prijavljuju nasilnike. (D.Vidojković, EKOpolis,fotografije)