Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 19.03.2019

  PROGRAM I MERE AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA U PALILULI

  PROGRAM I MERE AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA U PALILULI

  Gradska opština Palilula i Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Niš organizovali su u utorak 19.marta prezentaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja, koji je raspisan 22. februara i predviđen Akcionim planom zapošljavanja za 2019. godinu. U prisustvu brojnih zainteresovanih građana i preduzetnika, o značaju i pojedinostima Programa govorili su Aleksandar Ždrale. predsednik Gradske opštine Palilula u Nišu, Nataša Stanković, zamenica direktora Filijale NSZ Niš i načelnica Odeljenja Filijale NSZ Niš Nataša Tončev Na teritoriji opštine nalazi se 7257 nezaposlenih koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – filijala Niš. To je za 13 odsto manje u odnosnu na prošlu godinu, objasnila je na konferenciji za novinare zamenica direktora NSZ Niš, Nataša Stanković.

  Kroz razne projekte sa NSZ pomoć u zapošjavanju stiže i osobama sa invaliditetom, a za šta je odvojeno oko 350 hiljada dinara
  „NSZ je ove godine raspisala jedanaest javnih pozova, koji će se sprovoditi na teritoriji svih pet opština. Gradska opština Palilula je u proteklom periodu koristila meru Obuka za poznatog poslodavca, a u ovoj godini, u zavisnosti od predloga iz Akcionog plana zapošljavanja izaćićemo im u susret, naglasila je Stankovićeva. Mere NSZ odnose se nanezaposlena lica i na poslodavce uglavnom iz privatnog sektora. Jedina mera koja se odnosi na nezaposlena lica je mera o samozapošljavanju. Namenjena je nezaposlenim ljudima koji se nalaze na evidenciji NSZ, imaju neku dobru ideju i žele da pokrenu sopstveni posao. Za tu svrhu, od Nacionalne službe, nezaposleni dobija 200 hiljada bespovratnih sredstava u cilju pokretanja sopstvenog posla.

  „Kao odgovorna lokalna samouprava imamo izuzetnu saradnju sa Nacionalnom službom zapošljavanja u Nišu, a želja nam je da privatni preduzetnici, zainteresovani građani sa teritorije gradske opštine Palilula pronađu sebe i da im omogućimo uspešan rad i zaposlenje. Osim ovih aktivnosti sa NSZ realizovane su i obuke zainteresovanih koji žele da pokrenu privatan biznis, sa ciljem da što više Palilulaca zasnuje radni odnos i osnuje mala ili srednja preduzeća. Takve aktivnosti će se odvijati i u narednom periodu, a ne treba zaboraviti da na Paliluli živi blizu 80 hiljada stanovnika“, dodao je predsednik opštine Aleksandar Ždrale. I ova promocija programa i mera aktivne politike zapošljavanja, održana u maloj sali Niškog kulturnog centra, bila je izuzetna prilika da se zainteresovana javnost upozna sa aktuelnim finansijskim programima i merama koje će Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Niš realizovati u ovoj godini, u saradnji sa organima lokalne vlasti. (Fotografije D.Vidojković)