Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 17.09.2016

  EKOLOŠKA PORUKA SA BUBNJA U OKVIRU KAMPANJE OČISTIMO SVET

  EKOLOŠKA PORUKA SA BUBNJA U OKVIRU KAMPANJE OČISTIMO SVET

  Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Palilula i Kancelarike za mlade, odred izviđača „Kralj Petar-Prvi“, organizuje od 16-18.septembra 2016.godine, 32. takmičenje izviđača Srbije pod nazivom „Kup KRALJA PETRA PRVOG“. Ovu aktivnost izviđača, u prisustvu starešine Gradskog saveza izviđača Niša, Momčila Petkovića, otvorila je Adriana Anastasov, predsednica Skupštine Gradske opštine Palilula, a učesnike je pozdravila i Ivana Jović, koordinatorka Kancelarije za mlade.

  Potrebno je da se i ovim povodom istakne značaj i uloga izviđačke organizacije u radu sa decom i mladima, na sticanju novih izviđačkih veština, u promociji zaštite životne sredine i zdravih stilova života, neformalnom obrazovanju, promociji volonterskog rada, solidarnosti i upoznavanju sa našim nacionalnim i kulturnim vrednostima, istakla je predsednica opštinskog Parlamenta Palilule Adriana Anastasov. To je organizacija koja ima dugu tradiciju i uspešne razultate, više od jednog veka. Zato njen rad pratimo i podržavamo.

  Po rečima Ivane Jović, svake godine, trećeg vikenda septembra, sa izviđačkom organizacijom i medijskom ekološkom mrežom EKOpolis, opština Palilula ostvaruje deo programa ekološke planetarne aktivnosti „Očistimo svet 2016“ (Clean up the World), koja nosi poruku: „NAŠE MESTO, NAŠA PLANETA, NAŠA ODGOVORNOST“ i ciljeve međunarodnog projekta „Živeti zeleno“ putem ekološkog obrazovanjsa mladih ovde u Spomen parku Bubanj.. Tri odreda izviđača rade na našoj teritoriji opštine, podsetila je Ivana Jović i to su „Kralj Petar Prvi’ , odred „Đuka Dinić’ i „Školski brod Jadran“. Svi imaju veoma dobru saradnju sa Kancelarijom za mlade opštine Palilula i obrazovnim ustanovama.

  Ostvarujući program izviđačkih veština i boravkom u prirodi, uređenjem životnog prostora, izviđači na najbolji način promovišu zdrav život, zaštitu životne sredine, objasnila je za Medijsku ekološku mrežu Srbije, načelnica izviđačkog kupa Emilija Lazić. U akciji OČISTIMO SVET svaka lokalna sredina procenjuje svoje potrebe i mogućnosti izvođenja aktivnosti kojom se neposredno utiče na kvalitet života u određenoj zajednici kroz podsticaj njenih pripadnika da preuzmu odgovornost za zaštitu okoline koju dele. Aktivnosti su brojne, od čišćenja, sadnje stabala, očuvanje voda ili jačanje ekološke svesti kroz obrazovne programe. Mogućnosti za delovanje su beskonačne, u skladu sa potrebama lokalne zajednice, poput ove koju danas ostvaruju izviđači na Bubnju, uz našu podršku. (EKOpolis, D.Vidojković, fotografije)