Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 12.04.2018

  RAZLIČITE KULTURE – ZAJEDNIČKE VREDNOSTI

  RAZLIČITE KULTURE - ZAJEDNIČKE VREDNOSTI

  Povodom realizovanih aktivnosti partnerskih opština Pirdop i Palilula na prekograničnom projektu “Promocija turističkih potencijala kroz interaktivne izložbe kulturno – istorijskog nasleđa prekograničnog regiona”, koji se ostvaruje u okviru INTERREG – IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, u niškoj opštini Palilula 11.marta održan je sastanak dva projektna tima i rukovodstva dve opštine. Ocenjeno je da su opštine Pirdop i Palilula bogate lokacijama kulturnog značaja koja mogu postati osnova za razvoj kulturnog turizma na obe strane granice i da je ovaj porojekat dao nove impulse saradnji.

  Projektni timovi, tokom 2017. godine, radili su na razvoju jedinstvene i inovativane prezentacije turističkih potencijala u opštinama Pirdop i Palilula. U okviru projekta, partnerskih opština Pirdop i Palilula, jedna od aktivnosti bila je i snimanje dokumentarnog filma i postavljanje dva video panela. Snimanje i obrada dokumentarnog filma ,,Kulturna baština Pirdopa i Palilule očuvana kroz vekove,, je završeno u predviđenom roku. Nakon sprovedene tenderske procedure nabavljena je i oprema za interaktivnu izložbu kulturnog nasleđa na Paliluli. Postavljena su dva video panela, jedan na zgradi opštine Palilula a drugi panel je montiran na palilulskoj pijaci, „u srcu“ opštine Palilula.

  Ovaj projekat, na putu ka održivom partnerstvu u pograničnom regionu, okupio je zainteresovane strane u opštinama, posebno poslenike turizma i kulture, nevladinog sektora, preduzetnike i mlade. Projekat je prezentovan i na ovogodišnjem 19.Međunarodnom sajmu turizma i aktivnog odmora, koji je krajem marta meseca održan u Hali Čair u Nišu. (D.Vidojković, EKOpolis)