Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 06.06.2018

  ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE DEO PROGRAMA 15.EKOPOLISfesta

  ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE DEO PROGRAMA 15.EKOPOLISfesta

  Svetski dan zaštite životne sredine-5.juni obeležen je na 15.Međunarodnoj smotri ekološkog i arheološkog filma EKOPOLIS fest 2018., promocijom ostvarenja „70 godina zaštite prirode“ u produkciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije i predstavljanjem autora dokumentarnih filmova, Vladimira Manića. Pod motom STARA PLANINA KAO INSPIRACIJA, na programu u DELI centru Niš, prikazan je dugometražni dokumentarni film „Kliktaj divljine“ koji je svojevrsni pokušaj autora da prouči i pronikne u tajanstveni život riđeg mišara (Buteo rufinus), veličanstvene ptice iz porodice jastrebova koju ornitolozi smatraju jednom od najređih i najlepših ptica Evrope.

  U okviru gostovanja Smotre u Domu kulture Knjaževac prikazan je dokumentarno-igrani etno film “Još samo tren”, ostvarenje velike umet¬ničke ali i antologijske vrednost koje čuva od zaborava jedno vreme i život na planini.Film je dobio specijalno priznanje na Međunarodnom festivalu etnološkog filma. I ovo ostvarenje Vladimira Manića na umetni¬čki način obrađuje jednu od gorućih tema naše današ¬njice. To je postepeno gašenje i nestajanje naših sela. U centru pažnje je Nacko Nikolov iz staroplaninskog sela Iza¬tovci, starac koji je kao devedesetogodiš¬njak, poslednji pred¬stavnik svoje generaci¬je i poslednji živi sve¬dok starih vremena i nekadašnjeg života na planini. Sa njegovim nestankom, ugasilo bi se i jedno razdoblje živo¬ta planinskih gorštaka, njihova bogata kul¬tura i tradicija. Autor fil¬ma određenom dramaturškom veštinom uspeva da dočara tu starčevu ne¬prestanu bor¬bu da produži svoj život i da, sa neverova¬tnom vitalnošću održava svoj dom kao uspo¬menu na svoju porodicu, koju je toliko mnogo voleo. Odatle i sam naslov filma ,,Još samo tren“. Veštom retrospekcijom u prošlost, kroz pri¬ču glavnog lika, autor filma nam us¬pešno doča¬rava ta prošla vremena, ispu¬njena čudesnom raskošću života u priro¬dnom pla¬ninskom am¬bijentu. O ulozi i značaju dokumentarnog-ekološkog i etno filma u obrazovanju mladih, istraživanju zaštićenog područja Stare planine i autorskom radu učitelja Vladimira Manića, koji traje više od 25 godina, na programu u Nišu i tribini u Knjaževcu govorili su dr Vladeta Radović profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu i Dragan Vidojković, filmski kritičar i umetnički direktor EKOpolis festa. U okviru „dana ekologije“ prikazan je i dokumentarni film RTV M Knjaževac i EKOpolis mreže „KA EKOLOŠKOM DRUŠTVU – KNJAŽEVAC moj EKOPOLIS“ nastao u okviru konkursa „Sufinansiranje projekata za proizvodnju medijskih sadržaja namenjenih televiziji u 2017. godini“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Autori ovog istraživačkog projekta su Milan Petrović, Sanja Vidojković, Dimitrije Popović i Milena Vidojković.

  Za petnaest godina trajanja EKOpolis festa, prikazano je preko 300 dokumentarnih filmova autora iz Srbije i Crne Gore, Bugarske, Španije, Italije, Francuske, Nemačke, Australije, Rusije, Belgije, Švajcarske, Irana, Iraka, Grčke, Slovačke, zahvaljujući dobroj saradnji sa kulturnim centrima i ambasadama ovih zemalja, Narodnim muzejom u Beogradu, Zavodom za zaštitu prirode Srbije. Svake godine, smotra je deo programa gradske slave Grada Niša “Sv.car Konstantin i carica Jelena” i planetarne ekološke kampanje “Clean up the World”. EKOpolis fest podržava Gradska opština Palilula-Niš, Filozofski fakultet i Fakultet zaštite na radu u Nišu, NKC, JKP Naissus, JKP Mediana, TON, GO Pantelej, Udruženje stvaralaca Niša, Multimedijalno udruženje umetnika “Car Konstantin”, Omladinski savet. (Foto D.Vidojković)

  ISDU-LJUDI: AUTORSKO VEČE Vladimira ManiĆa na EKOpolisfestu