Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 05.05.2018

  BESPLATNA PROVERA ZDRAVLJA U OPŠTINI PALILULA

  BESPLATNA PROVERA ZDRAVLJA U OPŠTINI PALILULA

  Prolećni „BAZAR ZDRAVLJA», održan je u Gradskoj opštini PALILULA, na platou ispred Niškog kulturnog centra. O značaju ove aktivnosti besplatne provere zdravlja stanovnika Palilule i Grada Niša i saradnji Gradske opštine Palilula sa Domom zdravlja u Nišu, okupljenim novinarima govorili su Aleksandar Ždrale, predsednik Gradske opštine Palilula i prof.dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja Niš. Prioritet u našem zajedničkom radu i saradnji, Opštine Palilula i Doma zdravlja, koji je do sada bio veoma uspešan, po rečima predsednika opštine Palilula, biće promovisanje zdravih stilova života i novih mogućnosti u prevenciji i lečenju u Domu zdravlja Niš. Kao što je poznato, cilj ovog projekta je podizanje svesti i brige o očuvanju sopstvenog zdravlja svakog stanovnika. Sa menadžmentom Doma zdrvlja dogovorili smo da se ovi besplatni preventivni pregledi, u gradskim naseljima opštine i dalje oreganizuju a na seoskom područiju, gde nema zdravstvenih stanica, uspešno se odvija aktivnost «Približimo se pacijentima» koja je uglavnom usmerena ka starijim osobama i slabo pokretnim.

  U okviru “Bazara zdravlja”, građani mogli besplatno da provere svoje zdravstveno stanje merenjem krvnog pritiska, šećera u krvi, izračunavanje BMI, određivanje procenata masne mase u organizmu, pregled mladeža, savetovanje u vezi zdravih stilova života (o štetnosti duvana i duvanskog dima, o pravilnoj ishrani, o samoprenjgledu dojke, proceni rizika za šećerne bolesti, edukaciji o vrstama opijata i posledicama uzimanja…) podela lifleta.

  Akcija provere zdravlja, po oceni organizatora, značajno je uticala i na menjanje loših životnih navika kod naših građana, što je danas osnovni problem ostvarivanja kvalitetne i efikasne zdravstvene zaštite u našem društvu. (D.Vidojković)

  RTV Belami: Održan prvi ovogodišnji Bazar zdravlja