Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 12.02.2021

  IZ LOGORA SMRTI PREKO BODLJIKAVIH ŽICA DO SLOBODE

  IZ LOGORA SMRTI PREKO BODLJIKAVIH ŽICA DO SLOBODE

  Polaganjem venaca, 12.februara u Logoru na Crvenom krstu u Nišu, obeležena je 79.godišnjica proboja. Sa ovoga mesta, hladne februarske noći 1942.godine organizovano je najveće masovno bekstvo zatočenih građana, kada je preko bodljikave žice uspelo da pobegne u slobodu 105 logoraša.

  Pored predstavnika grada i vojnih udruženja, potomaka logoraša, nakon opela i prigodnih govora, predstavnika Udruženja boraca i gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, na spomen obeležje venac je položio i predsednik Gradske opštine Palilula Bratislav Vučković sa gostima iz opštine Aerodrom u Severnoj Makedoniji.

  Već 60 godina Savez izviđača grada Niša učestvuje u obeležavanju ovog dana, organizovanjem Marša „Tragom logoraša“. U jedinstvenom bekstvu iz logora nisu uspela da prežive 42 logoraša. Ovaj događaj je ubrzao već pripremljen plan nacista za masovno streljanje . Tako je 16. i 17. februara na Bubnju ubijeno više od 1500 građana.

  Koncentracioni logor u Nišu osnovan je 1941. godine kao prihvatni, odavde je na hiljade zarobljenika prebacivano u druge logore širom Evrope ili odvođeno na brdo Bubanj na streljanje. Osim što je poznat po bekstvu organizovanom 12. februara 1942. godine, logor na Crvenom krstu jedini je logor koji je danas u funkciji muzeja u Srbiji.(D.Vidojković)

  RTV Belami: Polaganjem venaca u Logoru 12.februar u Nišu obeležena je 79. godišnjica proboja logora