Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 22.01.2018

  JUBILEJ POSTOJANJA I RADA VOJNE BOLNICE U NIŠU

  JUBILEJ POSTOJANJA I RADA VOJNE BOLNICE U NIŠU

  Povodom obeležavanja 140.godina Vojne bolnice u Nišu, u velikoj Sali Doma Vojske, 22.januara održana je svečana akademija. Ovom događaju prisustvovi su ministar odbrane Aleksandar Vulin, komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović, načelnik Uprave za vojno zdravstvo, pukovnik Uglješa Jovičić, predstavnici lokalne samouprave – Grada Niša i Gradske opštine Palilula, Njegovo preosvećenstvo, Episkop Niški, G.Arsenije, udruženja koja neguju patriotsku tradiciju, penzionisani i aktivni pripadnici Vojne bolnice i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je na svečanosti da je 140 godina veliki jubilej i to ne samo za bolnicu, nego i za kompletno vojno zdravstvo, jer „vojne bolnice ne dele pacijente na one koji su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i na one koji to nisu, već samo na ljude kojima je potrebna pomoć“. O vojno-medicinskoj ustanovi, čijim je osnivanjem 22.januara 1878.godine, postavljen kamen temeljac za razvoj zdravstva u gradu Nišu i regionu, govorio je upravnik niške Vojne bolnice, pukovnik dr Jovica Stanojković. „Pre 140 godina, na predlog srpskog velikana načelnika saniteta, pukovnika Dr Vladana Đorđevića, kod Ćele kule je formirana velika niška Vojna bolnica koja punih 14 decenija deli sudbinu sa gradom Nišom, srpskom vojskom i građanima“ rekao je Stanojković.

  Na svom trnovitom putu, vojna bolnica prati srpskog vojnika kroz sve odbrambene i oslobodilačke ratove, koji nisu zaobišli ove prostore. Danas je Vojna bolnica Niš, savremena zdravstvena ustanova, koja pruža najviši nivo zdravstvene zaštite svojim osiguranicima. Na svečanoj akademiji u Domu Vojske nastupio je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, pod rukovodstvom dirigenta Pavla Medakovića, sa gostima. Prateći program obeležavanja jubileja otpočeo je premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma „Vojna bolnica – od osnivanja do danas“ i otvaranjem izložbe fotografija i eksponata iz Prvog svetskog rata „Sve će to narod pozlatiti“, koja će, u Domu vojske u Nišu, biti otvorena do 27. januara.

  Povodom jubileja Bolnice, pripadnici Vojske, predstavnici lokalne vlasti, ustanova i organizacija, položili su vence na spomen obeležje u krugu Bolnice koje su 1915.godine podigli lekari svojim pacijentima i kolegama stradalim tokom epidemije tifusa. (D.Vidojković, EKOpolis)