Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 14.03.2020

  MERE ZA SPREČAVANJE NASTANKA I ŠIRENJA INFEKCIJE IZAZVANE KORONA VIRUSOM KOD ZAPOSLENIH I KORISNIKA USLUGA JAVNIH PREDUZEĆA

  COVID-19 je respiratorna zarazna bolest izazvana novim korona virusom (SARS – CoV2). Ovaj novi virus i bolest bili su nepoznati do decembra 2019. godine kada je izbila epidemija u gradu Vuhan, Kina. Koronavirusi su velika porodica virusa koji mogu izazvati bolest kod životinja ili ljudi. Kod ljudi je poznato da oronavirusi dovode do respiratornih infekcija, i to od obične prehlade do težih bolesti i smrti.

  Kako se širi COVID-19?

  COVID-19 se širi direktnim kontaktom sa respiratornim kapljicama zaražene osobe (nastale kašljem i kijanjem) i dodirivanjem površina koje su kontaminirane virusom, a potom dodirivanjem lica (npr. oči, nos, usta). Rizik od infekcije COVID-19 virusom je veći kod osoba koje su u bliskom kontaktu sa zaraženima, npr. članovi domaćinstva. Virus može preživeti na površini nekoliko sati do nekoliko dana iako ga jednostavna dezinfekciona sredstva uništavaju.

  Koji su simptomi COVID-19?

  Pacijenti sa COVID-19 mogu imati blage do ozbiljih formi respiratornih bolesti sa simptomima: povišena temperatura (iznad 38°C), kašalj i otežano disanje. U težim
  slučajevima (oko 20%) može se razviti upala pluća, a ređe bolest može biti smrtonosna. Ovi simptomi su slični simptomima gripa ili prehlade koji su mnogo češći od COVID-19 i to je razlog zašto je testiranje neophodno za potvrdu ovog obolenja.

  Ko je najviše u riziku?

  Starije osobe (preko 65 godina) i osobe sa hroničnim bolestima (dijabetes, bolesti srca, autoimune bolesti, maligne bolesti i dr.) imaju veći rizik od razvoja teških formi COVID-19. Za sada ima malo slučajeva COVID-19 prijavljenih među decom.

  Kako se leči COVID-19?

  U ovom trenutku ne postoji lek za ovu bolest niti vakcina, a ispitivanja su u toku. Međutim, mnogi simptomi se mogu lečiti.

  Kako se sprečava širenje COVID-19?

  Kao i kod drugih respiratornih infekcija najvažnije preventivne mere su sledeće:

  • Kućna izolacija obolelih;
  • Prekrivanje usta i nosa maramicom ili savijenim laktom prilikom kašljanja ili kijanja;
  • Izbegavanje dodirivanje lica (oči, nosa i usta)
  • Često pranje ruku sapunom i toplom vodom;
  • Čišćenje i dezinfekcija površina i predmeta koje se najčešće dodiruju.

  Kontakt:

  Institut za Javno zdravlje Niš
  Bulevar dr Zorana Đinđića 50, 18105 Niš

  Dežurni telefoni:
  060/41 19 416;
  060/489 88 25;
  060/420 40 16;

  Mail: info@izjz-nis.org.rs