Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 01.01.2016

  NOVOGODIŠNJA NOĆ SA TOPLINOM U SRCU

  NOVOGODIŠNJA NOĆ SA TOPLINOM U SRCU

  Gradska opština Palilula u Nišu organizovala je program dočeka Nove 2016.godine, “U srcu Palilule. Tradicionalno okupljanje i druženje građana, u staroj čaršiji, na velikoj pozornici, kod Paliluske rampe i pijace, od 18:30 sati otpočelo je projekcijom dokumentarnog filma „STARI NIŠ-MOJ NIŠ“.

  Ono čemu se najviše raduju deca sačekalo ih je na organizovanom dočeku u Paliluli. Oko 1.200 kutija sa slatkišima i igračkama. Njihovoj radosti ni zima nije mogla ništa. “Malo je hladno, ali mi čekamo Deda Mraza”, kaže jedna mama. Nisu morali mnogo da čekaju – Deda Mraz je stigao oko 21:00 sat, da ispuni želje. “Sva deca su ove godine bila dobra”, rekao nam jue Deda Mraz. Paketiće za najmlađe obezbedila je opština Palilula. “Potrudili smo se da svima izađemo u susret, bila je velika gužva, a bilo je i onih koji su dolazili i više puta”, kaže predsednik Gradske opštine Palilula Boban Džunić. Možda su mališani izvesno vreme proveli na hladnom vazduhu, ali su, svi kažu, u ovoj novogodišnjoj noći ostali sa toplinom u srcu.

  Uz glumce Narodnog pozorišta u Nišu, Ivanu i Rikija Nedovića i novinara Dragana Žiku Stojanovića, voditeljke programa Zorane i Ane (RTV Belami) doček Nove 2016. godine u Gradskoj opštini Palilula upotpunili su DJ JOHNNY, Dejan Rajčić i Humanitarni bend, LA CAMPANELLA, orkestar Prava stvar, trubači-pobednici Guče – orkestar Saše Krstića.

  Oni koji su odlučili da dočekaju Novu godinu na Paliluli, osim Deda Mraza i dobre zabave mogli su da probaju riblju čorbu, pasulj, gulaš, mućkalicu, kuvani kupus, specijalitete sa roštilja. Sve to zahvaljujući članovima Udruženja ugostiteljsko-turističkih poslenika Niša, koji su pod pokroviteljstvom Gradske opštine Palilula, u novogodišnjoj noći, organizovali na Palilulskoj pijaci takmičenje u spremanju jela nacionalne kuhinje pod nazivom „PALILULSKI zlatni KOTLIĆ“. Stara narodna jela iz ovog kraja i specijaliteti sa roštilja mogli su da se degustiraju besplatno. O tome su brinuli predsednik Udruženja, Zoran Mirašević, Nikola Mandić, Radmila Šakić…“Jela koja su se pravila u prošlosti, ponovo postaju aktuelna. Po načinu kako se i od čega prave „stara narodna jela“ spadaju u kategoriju sve aktuelnije zdrave hrane i mogu biti atraktivan deo turističke ponude. Zahvaljujem predsedniku opštine Palilula, Bobanu Džuniću što je prihvatio našu inicijativu de budemo deo programa Dočeka Nove godine ovde u srcu Palilule, koja je po mnogo čemu simbol stare čaršije i boemskog načina života. Po rečima Nikole Mandića „Amerikanca“, narodna gastronomska tradicija i veštine naših kuvara i domaćica, u sve većem broju restorana pored roštilja privlači pažnju turista. Ova jela nisu samo interesantna i pikantna, nego i po načinu kako se i od čega spravljaju.

  U ponoć, uz vatromet, tortu, šampanjac, čestitke domaćina-predsednika opštine Palilula Bobana Džunića zasvirali su trubači, bendovi LA CAMPANELLA i Prava stvar. Nova godina je stigla Palilulo! (D.Vidojković)