Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 10.04.2018

  OBELEŽEN SVETSKI DAN ROMA U PALILULI

  OBELEŽEN SVETSKI DAN ROMA U PALILULI

  Udruženje „Veseli Romi“ ,u prisustvu brojnih gostiju, obeležilo je ove godine u Niškom kulturnom centru, Svetski dan Roma. Ovim povodom otvorena je izložba fotografija Miroljuba Dinića-Japija i uručena priznanja organizacijama, ustanovama i pojedincima. Potpisan je i memorandum o uzajamnoj saradnji između predsednika svetske organizacije Roma i predstavnika UG Roma „Veseli Romi“.

  Učesnike ovog skupa pozdravio je predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale koji je istakao da se u ovoj jedinici lokalne samouprave Grada Niša odgovorno radi na potpunoj integraciji Roma u društvu. Predsednik opštine Palilula je uputio čestitku svim pripadnicima ove nacionalne manjine u opštini Palilula, u kojoj po poslednjem popisu iz 2011. godine, živi oko 2.745. građana.

  Svetski dan Roma 8. april, ustanovljen je na Prvom svetskom kongresu Roma u Londonu, održanom od 4. do 8.aprila 1971, kada je usvojeno i ime naroda Rom, što na maternjem jeziku znači čovek. Ovo je jedan je od retkih dana u godini kada se građanstvo podseti na probleme neke grupe, ukaže na težak položaj ove populacije u zemljama u kojima živi. Nešto kasnije osnovana je Međunarodna unija Roma koja je odlučila da romska zastava bude plavo-zelena sa točkom u sredini i himna „Đelem-đelem“, a da svi dijalekti njihovog jezika budu ravnopravni. Nazvani „poslednjim slobodnjacima“, romski istorijski i životni put obeležen je masovnim stradanjem, progonima i diskriminacijom. (D.Vidojković)