Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 10.12.2019

  ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU BUDŽETA OPŠTINE PALILULA

  Niškom kulturnom centru, 10.decembra održana je Javna rasprava o Nacrtu Odluke o budžetu Gradske opštine Palilula za 2020. godinu. Brojnim prisutnim građanima i zainteresovanim predstavnicima udruženja građana obratio se predsednik opštine Palilua Aleksandar Ždrale, koji je istakao: „Osnovna svrha dokumenta koji je pred vama jeste da na što jednostavniji i razumljiviji način objasni u koje svrhe se koriste javni resursi da bi se zadovoljile potrebe građana.

  Građanski budžet predstavlja sažet i jasan prikaz nacrta Odluke o budžetu opštine Palilula za 2020.godinu, koja je po svojoj formi veoma obimna i teška za razumevanje zbog specifičnih pojmova i klasifikacija koje je čine. Iako je nemoguće objasniti celokupan budžet u ovako kratkoj formi, iskreno se nadamo da ćemo na ovaj način uspeti da vas informišemo o načinu prikupljanja javnih sredstava i ostvarivanja prihoda i primanja budžeta opštine, kao i o načinu planiranja, raspodele i trošenja budžetskih sredstava.

  Kroz ovaj transparentan pristup nastojimo da unapredimo razumevanje i interesovanje naših sugrađana za lokalne finansije, a u perspektivi očekujemo i saradnju lokalne samouprave i žitelja opštine Palilula u zajedničkom postavljanju ciljeva, definisanju prioriteta i planiranju razvoja naše opštine.

  Nacrt Odluke o budžetu Gradske opštine Palilula za 2020. godinu, obrazložio je Šef odseka za finansije, Ivan Dragišić. On je ovom prilikom upoznao prisutne da je Nacrt budžeta za narednu godinu planiran na nivou od 145.258.942,00 dinara i da on predviđa kao i u prethodnim godinama brigu o najsiromašnijim građanima sa teritorije opštine Palilula, novac namenjen udruženjima građana iz oblasti kulture, sporta kao i sredstva za predškolske ustanove i osnovne škole.

  Treba napomenuti da se za iduću godinu po prvi put nakon dužeg niza godina nalaze i sredstva za izgradnju nekategorisanih puteva u iznosu od deset miliona dinara. Veće Gradske opštine Palilula nakon razmatranja Nacrta i Izveštaja o sprovedenoj javnoj raspravi, utvrdiće Predlog Odluke o budžetu Gradske opštine Palilula za 2020 godinu.fot-tekst D.Vidojković