Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 08.08.2016

  ODRŽANO DRŽAVNO PRVENSTVO U KONJIČKOM SPORTU U GORNJEM MEĐUROVU

  ODRŽANO DRŽAVNO PRVENSTVO U KONJIČKOM SPORTU U GORNJEM MEĐUROVU

  Otvoreno prvenstvo Srbije u svestranom ispitu spremnosti – 3.D.eveting, Balkanski kup u daljinskom jahanju i 8. Klubsko takmičenje u konjičkom sportu „Sveta Petka 2016“ održani su od 04-07.avgusta u Gornjem Međurovu. Zahvaljujući aktivnosti Konjičkog kluba “NONIUS“ i podršci Gradske opštine Palilula, Savez za konjički sport Srbije za olimpijske i FEI discipline, već nekoliko godina ovu sportsku aktivnost ostvaruje u našoj sredini.

  Po tradiciji, konjičko prvenstvo Srbije u svestranom ispitu spremnosti je otvorio Aleksandar Ždrale, predsednik Gradske opštine Palilula. Učesnike, organizatore i posetioce takmičenja, na terenima fudbalskog kluba „Moravac“ u Gornjem Međurovu, pozdravili su i Asen Stojanov, predsednik Konjičkog Saveza Srbije i prof.dr Saša Veličković predsednik Sportskog saveza Niša. Otvaranju takmičenja prisustvovala je i Adriana Anastasov, predsednica Skupštine, Marija Brajdić, načelnica Uprave, članovi Veća Gradske opštine Palilula, koordinarorka Kancelarija za mlade opštine i predstavnici Saveta građana.

  Porodica Ilieski, Toni, Jasna i Damir, u saradnji sa brojnim prijateljima i članovima Kluba Nonius, uspešno je ugostila takmičare u disciplinama; preskakanje prepona, dresurno jahanje, daljinsko jahanja-trka izdržljivosti. Ovo je treća godina kako se u našoj sredini organizuje i takmičenja u FEI disciplini konjičkog sporta, „eventingu“- svestranom ispitu spremnosti, koja spada u olimpijske konjičke dicipline, kaže Jasna Ilieski.

  Nakon četvorodnevne dinamične aktivnosti, najbolje rezultate, ove godine, u svestranom isputu spremnosti – 3.D.eveting pokazali su Vanja Poček sa grlom Džeronimo-konjički klub Graničar, Ugrin Stanojević i Plameni Ca2 i Andrijana Petrić sa grlom Miki iz konjičkog kluba Aleksa Dundić. Nakon tri kola Balkanskog kupa u daljinskom jahanju najuspešniji su bili: Maša Ognjenović sa Vukom iz KK Kremen, u kategoriji seniora, Dejan Matić sa Klarom iz KK Aranđelovac, u kategoriji juniora i Zeljana Zdravković sa Endless wisper of silence iz KK Nonius u kategoriji dece.

  Želim da objasnim zašto smo mi kao opština zainteresovani i podržavamo ove aktivnosti na našem seoskom područiju, istakao je Aleksandar Ždrale u susretu sa novinarima. „Uzgajanje konja je danas u svetu unosan biznis. Srbija i naš region ima idealne uslove da uz dobre rezultate naših takmičara obezbedi i odgovarajući privredni ambijent za razvoj konjarstva i seoskog turizma. Neki naši susedi, koji su već zakoračili u EU, prepoznali su takve mogućnosti i ubrzano osvajaju prostor, kaže predsednik opštine Palilula. Ono što je veoma značajno, veliki broj mladih je u konjičkom sportu. Interesovanje, na primeru KK Nonius, postoji. Gradska opština Palilula, pomaže da se tokom godine ostvare neke klubske aktivnosti ali to nije dovoljno da bi ova privredna grana dobila potrebnu afirmaciju. I ovim povodom pohvaljena je saradnja KK «Nonius» sa obrazovnim ustanovama: Specijalnom školom sa domom učenika Bubanj i Školom za osnovno i srednje obrazovanje “14.OKTOBAR” u ostvarivanju socio-humanitarnih programa, podršci deci sa invaliditetom i teškim oboljenjima. Kroz akreditovan program hipoterapije kao posebnog oblika fizioterapije dece, gde se konji koriste kao sredstvo za postizanje određenih individualnih ciljeva rehabilitacije, novi sadržaj rada kluba zainteresovao je javnost (D.Vidojković, EKOpolis, foto)