Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 01.06.2018

  POČEO PETNAESTI “EKOPOLIS” FEST U NIŠU

  POČEO PETNAESTI “EKOPOLIS” FEST U NIŠU

  EKOPOLISfest – Međunarodna smotra ekološkog i arheološkog filma, koji se održava pod pokroviteljstvom Gradske opštine Palilula, otvoren je u četvrtak 31.maja u DELI prostoru za kreativno delovanje. Na otvaranju Smotre o značaju ove manifestacije u kulturi, koja se organizuje već petnaest godina, u ime organizatora i pokrovitelja, govorili su prof.dr Ivan Cvetanovic i prof.dr Vladeta Radovic, sa Filozofskog fakulteta u Nišu i umetnički direktor EKOpolis festa Dragan Vidojković,. Na Programu ovogodišnje Smotre, je više of 20.filmova autora iz Italije, Nemačke, Srbije, Crne Gore, Bugarske.

  Smotru je otvorio film „Igra prestola, srpski viteški kod“, rediteljke Smiljane Popov, /Srbija/. Ova filmska priča vodi gledaoce u vreme kada su obale Srbije zapljuskivla tri mora, a ona bila ogromno carstvo. Prve večeri Smotre prikazani su i filmovi: Lav–čovek, Die Restaurierung des Lönjenmenschen, u režiji Unje Krüger iz Nemačke; ostvarenje „Metalla Tricornensia – Kosmaj“ koje je režirao Rastko Šejić, Srbija. Alberto Castellani, reditelj iz Italija, predstavio nam je film „Novi osvrt na Nazaret: arheologija i tradicija“. Drugog dana festivala u DELI centru biće prikazani filmovi: „Senzacionalno otkriće u Brazilu. Prvi Amerikanci“, reditelja Petera Prestela, i Gisela Graichen, Nemačka. „U potrazi za antičkim El Doradom Smiljane Popov, Srbija; „Lica Etruraca – kanopske vaze iz Tolea“ Alessandra Barellia, Italija; „Petrus, srednjovekovni grad“ Božidara Boleta Nikolića,

  Deo programa EKOPOLISfest biće prikazan i u okviru pratećeg programa Paliluleske večeri, 3.juna. Organizatori i realizatori EKOpolis festa, nekomercijalne manifestacije u kulturi, koja je deo programskih aktivnosti gradske slave i obeležavanja 5.juna-Svetskog dana zaštite životne sredine i planetarne kampanje “Očistimo svet” su Medijska ekološka mreža Srbije-EKOpolis-Gradska opština Palilula uz podršku Narodnog muzeja u Beogradu, Zavoda za zaštitu prirode Srbije-Kancelarija u Nišu, Filozofskog fakulteta u Nišu-Departman za komunikologiju i novinarstvo. Tradicionalno ovaj program se ostvaruje u saradnji sa inostranim kulturnim centrima i ambasadama (ove godine je to: Italija, Nemacka, Crna Gora, Bugarska) ustanovama kulture i obrazovanja, medijskim kućama i organizacijama civilnog društva. EKOPOLIS je nacionalna medijska ekološka mreža, sa sedištemo u Nišu.
  „Našu aktivnost, kaže izvršni direktor EKOpolisa, prof.dr Ivan Cvetanović, usmerili smo ka cilju da postignemo povećanje nivoa interesovanja javnosti u regionu, posebno mladih u zaštiti i unapređenja životne sredine kao i da podstaknemo stručnu javnost, filmske i tv stvaraoce, novinare, da aktivno učestvuju u informisanju i obrazovanju javnosti za održivi razvoj. (EKOpolis info)

  ISDU-LJUDI: OTVOREN 15.EKOPOLISfest