Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 07.08.2019

  PODRŠKA RURALNOM RAZVOJU NA LOKALNOM NIVOU

  Podrška ruralnom razvoju na lokalnom nivou

  U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Nišavskog upravnog okruga i Mreže za ruralni razvoj Srbije 8.avgusta održan je okrugli sto na kome su se predstavnici iz nekoliko okruga i lokalnih samouprava upoznali sa implementacijom LEADER pristupa na lokalnom nivou i javnim pozivom za podnošenje zahteva za odobrenje prava na podsticaj za podršku programima koji se odnose na pripremu lokalne strategije ruralnog razvoja u 2019. godini.

  U radu okruglog stola iz Gradske opštine Palilula učestvovali su predsednik opštine Aleksandar Ždrale, načelnica opštinske Uprave Marija Brajdić i Dragan Stoiljković. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prvi put u Srbiji podržava partnerstva za teritorijalni ruralni razvoj, odnosno potencijalne lokalne akcione grupe koje rade i doprinose na teritoriji svojih opština i gradova, a koje žele da krenu u realizaciju svojih projekata koje će od sledeće godine finansirati resorno Ministarstvo.

  Lokalne akcione grupe koje se same udružuju na jednoj teritoriji treba da sadrže 51% privatnog i civilnog sektora i 49% javnog sektora, da budu osnovane u Agenciji za privredni razvoj i ispune određene uslove. Potrebno je da lokalne jedinice daju zeleno svetlo da određena teritorija može da se koristi od strane partnerstva koja sama planiraju svoju strategiju i traže određena sredstva za realizaciju svojih projekata. Još jedan od uslova je da se udružena grupa sastoji najmanje od dve opštine na teritoriji sa najmanje 10.000 i najviše 150.000 stanovnika. Javni konkurs za prijavu projekata od strane novoformiranih lokalnih akcionih grupa traje do 9. septembra ove godine.

  TV ZONAplus-LIDER PRISTUPOM DO BOLJEG RURALOG RAZVOJA