Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 13.05.2016

  POLOŽENI VENCI NA SPOMEN OBELEŽJE BUGARSKIM VOJNICIMA

  POLOŽENI VENCI NA SPOMEN OBELEŽJE BUGARSKIM VOJNICIMA

  Na Spomen kosturnicu palim bugarskim vojnicima u završnim operacijama borbe protiv nemačkih okupatora na teritoriji bivše SFRJ, koja je podignuta 1948. godine u naselju „Ledena stena“ u Gradskoj opštini Palilula, delegacija Ambasade Republike Bugarske u Beogradu-Generalnog konzulata u Nišu, Gradske opštine Palilula-Grada Niša, delegacija predstavnika bugarske nacionalne manjine u Srbiji i nevladinog sektora položile su vence.

  Palim bugarskim vojnicima u završnim operacijama borbe protiv nemačkih okupatora, počast su odali NJ.E. Angel Dimitrov ambasador Republike Bugarske u Beogradu, Boban Džunić, predsednik Gradske opštine Palilula, Vojni ataše Republike Bugarske u Beogradu, Edvin Sugarev generalni konzul R.Bugarske u Nišu, delegacija Nacionalnog saveta bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Ambasador Republike Bugarske Angel Dimitrov podsetio je na velike žrtve antifašističke borbe u Drugom svetskom ratu i da ovakva spomen obeležja imaju veliki značaj.

  „U celom svetu ovakve spomenike treba zajednički da održavaju države na čijoj teritoriji se nalaze i države čiji su vojnici poginuli“ izjavio je Dimitrov. Spomen kosturnica u naselju Ledena stena sagrađena je 1948.godine. Jednom je restaurirana, ali je neophodna ponovna restauracija. Uz podršku grada Niša i Gradske opštine Palilula, Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu je 2005.godine izradio projekat restauracije i konzervacije ovog spomen obeležja. Neki od radova su već u tom periodu izvršeni na osnovu međudržavnog dogovora i u saradnji sa Ministarstvom odbrane Republike Bugarske.

  Po rečima predsednika opštine Palilula Bobana Džunića, Gradska opština Palilula-Niš ostvaruje veoma sadržajnu projektnu aktivnost sa bugarskim gradovima: Svoge, Ćustendil, Bobov Dol, Botevgrad, Ihtiman, Berkovica u okviru programa prekogranične saradnje Srbija-Bugarska. Uz podršku IPA fondova Evropske unije unapređuje se regionalna saradnja, promovišu vrednosti i dostignuća u kulturi, povezuju dva naroda. Foto.(D.Vidojković)