Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 08.04.2016

  POMEN ŽRTVAMA BOMBARDOVANJA U DRUGOM SVETSKOM RATU

  POMEN ŽRTVAMA BOMBARDOVANJA U DRUGOM SVETSKOM RATU

  Predstavnici Grada Niša i Gradske opštine Palilula, odali su počast, na Starom niškom groblju “Gorica”, žrtvama bombardovanja Niša 08.aprila 1941.godine. Svetislav Aleksov, član Gradskog veća i Zlatko Šemić, član Veća opštine Palilula, položili su venac na spomen obeležje palim žrtvama. Ove godine, izostalo je učešće predstavnika Udruženja „Stari Niš“, koje neguje tradicije i očuvanje baštine Niša.

  U rušilačkom pohodu fašističke Nemačke na Srbiju, prvih godina Drugog svetskog rata, samo u aprilskom bombardovanju civilnog stanovništva Niša, stradalo je oko 400 građana a više od 500 je lakše ili teže ranjeno. Bombe su za kratko vreme razorile mnoge objekte, stradali su građani u kućama, na ulici. Svi oni su sahranjeni na niškom Starom groblju u ovoj zajedničkoj grobnici.

  Gradska opština Palilula se zalaže za uređenje ovog „spomen kompleksa“ starog groblja pod Goricom. Inicijativu o stalnoj zaštiti “starog groblja” uputili su Skupštini Grada Niša, traže se i donatori za nastavak projekta uređenja i zaštite ovog kompleksa. (D.Vidojković)