Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 04.09.2016

  PRIBLIŽIMO SE PACIJENTIMA U PASI POLJANI

  PRIBLIŽIMO SE PACIJENTIMA U PASI POLJANI

  «Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Palilula tim Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih i Služba KLIMN Doma zdravlja Niš, u okviru jesenje aktivnosti besplatne provere zdravlja „Približimo se pacijentima“, otpočeo je 04.septembra u naselju Pasi Poljana, novi ciklus promotivne zdravstvene aktivnosti na teritoriji opštine Palilula. Do 29.oktobra, proverom zdravlja biće obuhvaćeno stanovništvo u petnaest sela opštine Palilula. Ovom akcijom posebno će biti sagledani stari, manje pokretni i nepokretni pacijenti. Oni će imati mogućnost da provere zdravstveno stanje, izmere pritisak, odrede nivo šećera u krvi, obave konsultaciju sa lekarom oko terapije a pojedinim pacijentima biće odrađen i EKG.

  Zdravstvena zaštita stanovnika, unapređenje rada i opremanje zdravstvenih objekata – ambulanti i proširenje delatnosti zdravstvenih službi na teritoriji opštine Palilula, ciljevi su kojima težimo, istakla je Adriana Anastasov, predsednika Skupštine Gradske opštine Palilula, na početku ove aktivnosti u Pasi Poljani . U saradnji sa Domom zdravlja-Preventivnim centrom Niš, prošle godine organizovali smo više kampanja, predavanja i aktivnosti za stanovnike gradskog područija, kao što su «bazar zdravlja» i aktivnost -«približimo se pacijentima», na seoskom područiju opštine. Sa dobrom praksom nastavljamo i ove godine.

  Od naših lokalnih uprava i zdravstvenih ustanova se očekuje da na putu evropske integracije Srbije pristupimo sprovođenju i onog dela preporuka Svetske zdravstvene organizacije i Evropske unije, koje govore o zaštiti zdravlja ali i o unapređenju zdravlja. Na ovaj način, približavanjem zdravstvene zaštite stanovnicima, ostvaruje se program koji daje veće finansijske uštede.

  O značaju i programu aktivnosti „Približimo se pacijentima“, za stanovnike opštine Palilula i saradnji Gradske opštine Palilula sa Domom zdravlja u Nišu govorili su i Milivoje Milić, predsednik Saveta građana u Pasi Poljani, dr med. Radovan Mihajlović, pomoćnik direktora za medicinsku delatnost, Zlatko Šemić, član Veća opštine Palilula.

  Ovom akcijom, na početku kampanje, u Pasi Poljani pregledano je 108 pacijenata.Na teritorji opštine Palilula živi veliki broj osoba kojima je potrebna neka vrsta zdravstvene-socijalne zaštite i pomoći. Gotovo svaki 14 stanovnik Palilule je stariji od 70 godina. (D.V)