Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 21.12.2017

  PROFESIONALNI UPRAVNICI I ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

  PROFESIONALNI UPRAVNICI I ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

  Republičko udruženje profesionalnih upravnika Srbije organizovalo je, u saradnji sa Gradskom opštinom Palilula, tribinu na temu “Zakon o stanovanju i održavanju zgrada bez tajni”. Okupljenim građanima – upravnicima zgrada, nakon pozdravne reči predsednice Udruženja, Sanje Šćepanović, obratila se načelnica Uprave GO Palilula Marija Brajdić. Ona je pozdravila učesnike skupa i pozdravila inicijativu Udruženja profesionalnih upravnika – „Profesionalni upravnici Srbije“ da u Nišu u Gradskoj opštini Palilula organizuju tribinu. Svima nam je u interesu da stanarima približimo obaveze profesionalnih upravnika. Da pojasnimo koje su njihove prednosti angažovanjem istih, šta stanari mogu očekivati primenom novog zakona o stanovanju, izjavila je načelnica opštinske Uprave Palilule.

  Zakon o stanovanju i održavanju zgrada odnosi se na svakog građanina, a treba da omogući da Srbija konačno dobije strategiju stambene politike i da obezbedi minimum održavanja svake zgrade, naglasio je Ostoja Dražić. Novim zakonom treba da se obezbedi minimum održavanja zgrada, iz bezbedonosnih razloga stanara, a daje i osnovu da se razmišlja i o energetskoj efikasnosti zgrada. U Srbiji je oko 90 odsto stambenih objekata napravljeno bez uvažavanja standarda energetske efikasnosti i istakla važnost racionalnog ponašanja u trošenju energije. U pogledsu troškova održavanja, stanari ništa više neće se izdvajati nego što je to bilo do sada, važno je da se zna kakva je struktura tog novca i kako se koristi. Predlog o uvođenju profesionalnih upravnika zgrada naišao je na veliki otpor onih koji ne žele uvođenje reda u toj oblasti, istakla je predsednice Udruženja, Sanje Šćepanović.

  Postojanje profesionalnih upravnika u zemljama EU obaveza, a novim zakonom izbor je na stanarima da li će izabrati svog upravnika koji će voditi računa o upravljanju zgradom. Takav upravnik moraće da položi određene ispite i da poseduje licencu. Izbor upravnika zgrade; U slučaju da tu ne bude dogovora, lokalne samouprave će sa Privrednom komorom na određeni rok izabrati prinudnog upravnika, koji će postojati samo u onim stambenim objektima gde stanari ne mogu da se dogovore o upravljanju zgradom. Novi zakon, prvi put rešava pitanje zaštićenih stanara i vlasnika stanova, a detaljno definiše odnos prema socijalnom stanovanju i grupama koje se pojavljuju kao korisnici socijalnog stanovanja – žrtve porodičnog i partnerskog nasilja i beskućnici. U okviru tribine o stanovanju i održavanju zgrada, u holu NKC-a, otvorena je i izložba fotografija „Lice mog doma“.(Foto-Tekst D.Vidojković)