Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 11.12.2017

  „RECI NE NAVIJAČKOM NASILJU“

  "RECI NE NAVIJAČKOM NASILJU"

  U Narodnoj skupštini Republike Srbije, u okviru projektu „Reci NE navijačkom nasilju“, održana je konferencija na kojoj su govorili Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta, Dejan Tomašević generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije, dr Nebojša Pantelić predsednik Internacionalne policijske asocijacije i predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova republike Srbije Ljubisav Sekulić. U radu ovog skupa, u ime Kancelarije za mlade Gradske opštine Palilula, učestvovao je i Filip Cvtković.

  Ministar Udovičić rekao je da je navijačko nasilje globalni problem, ali da zajedničkom saradnjom pokušavaju da mu stanu na put. To je ono što nam je sada najveći problem. Radi se o najmlađim uzrastima, o deci od 10 do 16 godina, ali to nije prisutno samo u Srbiji, već je globalna pojava. Roditelji svoje ambicije, ali i neuspehe prebacuju na decu, prave diskriminaciju i vrše pritisak koji deca ne treba da dožive. Želimo da kroz edukacije u kojima će biti uključene lokalna samouprava, profesionalni edukatori, nastavnici i profesori, i oni koji su idoli mladih utičemo na mlade i da oni kroz vršnjačku edukaciju posle prenose tu pozitivnu sliku – rekao je Udovičić. Generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević naveo je da, promovišući pozitivne vrednosti, sve institucije u društvu treba zajedno da povedu borbu protiv huliganizma. Mi smo tu borbu propustili da kanališemo i prestali smo da je mi vodimo, a huligani su preuzeli glavnu reč i oni upravljaju “normalnim“ navijačima. Siguran sam da na kraju dobro uvek pobedi zlo i verujem da za nekoliko godina možemo da se vratimo na sportske terene i da će roditelji sa decom moći da odlaze na derbije, kao što su to činili pre 30 godina – poručio je Tomašević.

  Predsednik Internacionalne policijske asocijacije dr Nebojša Pantelić rekao je da je najvažniji vid prevencije huliganizma edukacija. Kada govorimo o ispoljavanju nasilja na sportskim manifestacijam, može se reći da je prisuno u velikom broju svuda u svetu. Najvažniji vid prevencije jeste edukacija. Sve više prisutni vid edukacije je sprečavanje huliganizma i pri tom se polazi od najmlađih potencijalnih navijača, a to su deca u srednjoj školi. Tamo se od malih nogu uče kako navijati i kako se ponašati i ono što je najvažnije kako prihvatiti različitosti i ponašati se u skladu sa njima – rekao je dr Nebojša Pantelić. Na konferenciji je navedeno da je više od 550 učenika srednjih škola u Srbiji prošlo edukativne radionice za prepoznavanje i izbegavanje nasilja, kao i da je više od 500.000 mladih o tome informisano putem medija i na društvenim mrežama. Ova akcija je odličan vid edukacije naših mladih dok su u školama, ali takođe ta edukacija se mora nastaviti i kada su van nje. Roditelji, rođaci, prijatelji, svi zajedno moramo da radimo na podsticanju naših najmlađih kako bismo ih naučili pravim vredostima. Ovaj projekat je samo deo u formiranju njihovih ličnosti. Zajedničkim snagama u budućnosti ima naznaka da nam bude bolje i da što manje bude nasilja na sportskim manifestacijama.(D.V)