Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 31.08.2016

  ŠAHOVSKI TURNIR U PALILULI POVODOM DANA MLADIH NIŠA

  ŠAHOVSKI TURNIR U PALILULI POVODOM DANA MLADIH NIŠA

  Povodom obeležavanja Dana mladih grada Niša, Šahovski savez Nišavskog okruga u saradnji sa Gradskom opštinom Palilula-Kancelarijom za mlade opštine, organizovao je četvrti tradicionalni turnir u šahu za učenike osnovnih i srednjih škola, pod nazivom „U susret Danu mladih Niša 2016“. Turnir je održan u sredu, 31.avgusta u prostorijama OŠ „Kralj Petar-Prvi“. Učesnike turnira su pozdravili Adriana Anastasov, predsednica Skupštine GO Palilula, Ivana Jović, koordinatorka Kancelarije za mlade opštine Palilula kao i Stevan Živković, koordinator KZM Grada Niša. Prvu partiju sa malim šahistima odigrao je i Aleksandar Ždrale predsednik opštine.

  Šah je sport koji je veoma popularan među mladima. Ne zahteva velika ulaganja ali ima važnu ulogu u psihofizičkom i mentalnom razvoju dece, istakla je Adriana Anastasov. Gradska opština Palilula u Akcionom programu razvoja usvojila je definiciju Organizacije Ujedinjenih Nacija, koju primenjuje u svom radu, da su mladi „najisplativija dugoročna investicija i predstavljaju budućnost svakog društva”. Ovo je primer dobre saradnje opštine i Šahovskog saveza Nišavskog okruga. Naše projektne aktivnosti usmerene su u oblasti promocije razvoja sporta u obrazovnim ustanovama i promene načina ponašanja i shvatanja svakog pojedinca-posebno mladih. Promovišemo najbolje učenike i studente i talentovane mlade. Oni su zastupljeni i u našem godišnjem kalendaru opštine.

  Dan mladih u Nišu ustanovljen je odlukom Skupštine Grada 2011.godine. Mladi gradske opštine Palilula, okupljeni oko Kancelarije za mlade, promovišu i druge sadržaje koji su od interesa i potrebe ove populacije. Izdvajamo programe promocije zdravih stilova života, očuvanja i unapređenja zdravlja mladih i poboljšanja kvaliteta njihovog života, kaže Ivana Jović. Aktivno radimo i zalažemo se da mladi po završetku školovanja pronađu odgovarajući posao. Pokretanjem novih proizvodnih programa i dovođenjem novih investitora, po najnovijim istraživanjima, to se realno i ostvaruje.

  Po rečima Igora Lukića, predsednika Šahovskog saveza Nišavskog okruga, igralo se u tri starosne grupe, zajedno i dečaci i devojčice, po Švajcarskom sistemu (kompjutersko parovanje, holandska varijanta), u 7 kola, sa tempom igre od 15 minuta po igraču za partiju.

  Pobednici, najuspešniji dečak i devojčica, u svim starosnim grupama dobili su pehare organizatora u trajno vlasništvo. Medalje su dobili po troje prvoplasiranih u svim grupama, u obe konkurencije. kao i 3 najbolja predškolca i učenika škole domaćina. Po završetku turnira objavićemo i imena najuspešnijih šahista. (D.Vidojković,EKOpolis, foto)