Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 02.08.2016

  UKLANJANJEM DIVLJE DEPONIJE U LALINCU POČELA AKCIJA ČIŠĆENJA U PALILULI

  UKLANJANJEM DIVLJE DEPONIJE U LALINCU POČELA AKCIJA ČIŠĆENJA U PALILULI

  U selu Lalinc počela organizovana akcija čišćenja divljih deponija u Gradskoj opštini Palilula. Po rečima Aleksandra Ždraleta, predsednika opštine Palilula, ova aktivnost se ostvaruje u saradnji sa JKP Mediana i Gradskim Većem, koje je krajem maja meseca usvojilo Program čišćenja divljih deponija na nivou grada. Dogovoreno je da se tokom avgusta meseca, u opštini Palilula sanira osam divljih deponija što iznosi oko 1.300 m3 otpada. Promociji ove aktivnosti prisustvovala je i predsednica Skupštine Adriana Anastasov, sa saradnicima i članovima opštinskog veća Palilula.

  Zahvaljujući projektnim aktivnostima, posebno projektu prekogranične saradnje „ŽIVETI ZELENO“ i dobroj saradnji sa nevladinim sektorom na ekološkom obrazovanju stanovništva, u opštini Palilula je u periodu od 2012-2016 godine višestruko smanjen broj divljih deponija čime je ostvarena značajna ušteda u budžetu. Podsetio bih vas na problem divlje deponije koji smo imali u naselju Crvena Zvezda i koji smo uspešno sanirali. Na mnogim lokacijama koje su do nedavno bile smetilište, uspeli smo da organoizovanom akcijom mladih i donatora izgradimo sportske terene, parkovne površine, mobilijare za decu. Pojačali smo i aktivnost naših komunalnih inspektora koji u saradnji sa građanima redovne prate dešavanja na terenu. Posebno su ugrožena područija Spomen parka Bubanj, Starog groblja, Gabrovačka reka, prilazi seoskom područiju opštine.

  O ostvarivanju Programa čišćenja divljih deponija na nivou grada govorili su i Igor Vojinović, član Veća Grada Niša i Ljuborad Stevanović, direktor sektora održavanja higijene u JKP Mediana.

  Problem divljih deponija je prisutan u svim gradskim opštinama Grada Niša- naglasio je većnik Vojinović. Ovogodišnjim Programom čišćenja divljih deponija na teritoriji grada Niša biće očišćeno 30 divljih deponija i uklonjeno preko 4.010 m3 otpada sa ovih odlagališta. Inače, svake godine nastane veći broj divljih deponija i rasutog otpada na javnim površinama u gradu, koje je potrebno u određenim intervalima očistiti i sanirati u cilju očuvanja i unapređenja životne sredine.

  Po rečima Ljuborada Stevanovića deponija u ulici Jablaničkog odreda je pretekle nedelje već sanirana. Nakon uklanjanja deponije kod novog mosta u selu Lalinac akcija će se nastaviti i na lokacijama u Pasi Poljana–kod groblja, u Naselju 9.maj, kod igrališta. Ukloniće se i divlje deponije ispred Mramorskog mosta, sa leve i desne strane puta; Divlja deponija pored starog autoputa, između železničkog nadvožnjaka i nadvožnjaka autoputa za Popovac; Divlja deponija u ul. Merošinskoj, u Donjem Međurovu, od veterinarske ambulante prema Moravi.

  Nekontrolisano postupanje sa otpadom ugrožava životnu sredinu, površinske i podzemne vode, vazduh i zemljište. Zato je važno sprečiti neodgovorno ponašanje pojedinaca i zaštititi naše životno okruženje. D.Vidojković, EKOpolis