Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 31.07.2018

  ,,KARAVAN” REPUBLIČKIH INSPEKCIJSKIH SLUŽBI U POSETI GRADU NIŠU

  ,,KARAVAN” REPUBLIČKIH INSPEKCIJSKIH SLUŽBI U POSETI GRADU NIŠU

  U ,,Karavanu” republičkih inspekcijskih službi Nišavskog upravnog okruga, republički inspektori razgovarali su sa predsednicima pet gradskih opština, načelnicima Opštinskih uprava, načelnicima Komunalnih inspekcija, uz prisustvo gradonačelnika Niša, Darka Bulatovića i njegovog zamenika, Miloša Banđura. Predsednici Gradskih opština izneli su probleme sa kojima se susreću.

  Na prvom mestu, po rečima predsednika opštine Palilula Aleksandra Ždraleta i načelnice opštinske Uprave Marije Brajdić, na teritoriji GO Palilula to su komunalni problemi: ingerencije nad seoskim vodovodima, nelegalno sahranjivanje na divljim grobljima, deponije i nekontrolisano kopanje šljunka u koritima Južne Morave. Opština Crveni Krst započela je proceduru dobijanja statusa banje za Banju Topilo. Od četiri uslova, tri su već ispunjena. Na tom putu pomagaće i Grad Niš. Napuštena domaćinstva pokojnih vlasnika ili onih koji žive u inostranstvu problem su gotovo u svim opštinama, jer narušavaju bezbednost građana.

  Gradu je predloženo da ima lokalnog turističkog inspektora, jer se broj turista u Nišu povećao. Tržišna inspekcija predložila je saradnju sa komunalnom inspekcijom zbog kontrole vanpijačne prodaje. Kako je na snazi Uredba o zabrani zapošljavanja, Upravna inspekcija sugerisala je načelnicima Opštinskih uprava i predsednicima opština da preraspodele poslove u okviru postojećih radnih mesta kako bi broj članova kabineta i Opštinskih uprava bio u zakonitim okvirima. U Nišavskom upravnom okrugu dodatno će zbog postojećih nedoumica biti održan sastanak posvećen seoskim vodovodima i čuvanju životinja po rubnim područjima gradskih opština. Drugi sastanak planiran je za petak, 03.avgusta 2018.godine.(D.V)

  RTV BelaMi: Seoski vodovodi problem lokalnih samouprava