Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 03.06.2017

  JUBILARNA IZLOŽBA UDRUŽENJA „CAR KONSTANTIN“ U GALERIJI NKC

  Više od četrdeset autora iz Srbije predstavilo je svoja dela na jubilarnoj 15. godišnjoj izložbi Multimedijalnog udruženja umetnika „Car Konstantin“ koja je 3.juna otvorena u Galeriji Niškog kulturnog centra. Izložba najprestižnijeg i najstarijeg udruženja likovnih umetnika u Nišu deo je programa proslave gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelena. Zainteresovani će izložbu moći da pogledaju svakog dana do utorka 6. juna, kada se seli u hol zgrade NKC-a.

  Udruženje umetnika „Car Konstantin“ osnovano je pre petnaest godina u Nišu, a okuplja najeminentnije likovne stvaraoce iz Niša, Srbije i država regiona. Fundamentalna aktivnost udruženja usmerena je ka delovanju kroz likovne multimedijalne oblike sa verom u očuvanje vizantijske baštine, koja je u Nišu i na ovdašnjem podneblju ostavila veliki trag.

  Ova, odavno tradicionalna izložba, podržana je od strane svih značajnih institucija grada, Gradske opštine Palilula a u njenoj organizaciji učestvuju Niški kulturni centar, Galerija savremene likovne umetnosti Niš, EKOPOLIS mreža, dok je svoj blagoslov dala i Niška eparhija.

  „Cilj naše godišnje izložbe je predstavljanje značajnih dela iz opusa svih umetnika koji su članovi Multimedijalnog udruženja umetnika „Car Konstantin“. Slikari koje udruženje već deceniju i po okuplja su autori bogatih karijera, priznati znatno dalje i od samih granica Srbije, ali i bivše Jugoslavije. Ali, isto tako i autori koji su na samom početku svog stvaralaštva, ali koji svojim radom, talentom i angažmanom prevazilaze svoje godine. Članovi udruženja su poznati srpski akademski slikari iz gotovo svih većih gradova, ali i oni koji ispred svoje vokacije nemaju epitet „akademski“, ali čije je stvaralaštvo i priznanje istog prevazišlo, ne samo političke, već i granice anonimnosti kao i mnoge druge. Naše Udruženje je otvoreno za sve ostvarene stvaraoce, bez obzira na mnoge aspekte, i to je ono na šta smo posebno ponosni“, ističe Slavoljub Todorović Zorkin, istaknuti niški akademski slikar i profesor, predsednik Udruženja „Car Konstantin“.

  Na ovogodišnjoj izložbi, najmlađi autor čije je delo izloženo je Petra Mladenović. Ona se niškoj javnosti predstavlati triptihom koji nosi naziv „Predeo“, a koji se po kvalitetu nimalo ne razlikuje od dela mnogo iskusnijih autora. Ona se slikarstvom bavi od malih nogu, a opus koji već sada ima iza sebe, impresivan je, za njenih još impresivnijih dvanaest godina.
  Među stvaraocima čija su se dela našla na ovogodišnjoj jubilarnoj izložbi, nalaze se imena srpskog slikarstva koja su iza sebe ostavila značajan i neizbrisiv trag i uticaj u sferi istog. Valja pomenuti da se među njima nalaze Miodrag Daja Anđelković, Milić Petrović, Slavoljub Todorović Zorkin, Bata iz Vučja, Lidija Mina Šarović, Vladimir Crnomarković, Zvonko Milojević, Jelan Krstić, Mia Ko, Dragan Vidojković, Aleksandar Popović Pop, Martina Trifunović, Slobodan Radičević Ris, Mihajlo Puzić, Vera Munjas, Ilija Fonlamov Francisković, Tatjana Dinić, Vasilisa Ivanović, Vladan Labović i mnogi drugi.

  Među radovima koji su predstavljeni niškoj publici, ove godine kao tema dominira eshatološka tematika, veduta, ali i pejzaž.

  Drugi najmlađi autor koji će biti u prilici da svoje delo predstavi na izložbi Multimedijalnog udruženja umetnika „Car Konstantin“ je Ilija Fonlamov Francisković. On će svoj opus predstaviti slikom nekonvecijalnog motiva naslovljenom kao „Vaskrsnuće Hristovo“. Upravo ova slika, rađena uljem, mladog niškog slikara, pre dve godine bila je izložena u glerijskom prostoru aukcijske kuće „Nojmajster“ u Minhenu, prilikom zvanične procene radova mladih evropskih likovnih stvaraoca. A, tada je od strane nemačkih stručnjaka procenjena kao najskuplja u kategoriji Južne i Istočne Evrope. Nakon bavarske prestonice, slika će po prvi put biti predstavljena i publici u Nišu.

  „Slika je 2015. doživela svojevrsni uspeh. Jako mi je drago što je danas izložena u Galeriji NKC-a. Drugačija je od ostali, iako je to osobenost svih dela ovde predstavljenih. Rađena je pre par godina, kada sam se vodio željom da ono što će nastati bude znatno drugačije od svega već viđenog iz domena u kome dominira, jako čest, motiv Isusovog vaskrsnuća. Udruženje nije slučajno odabralo baš ovaj rad kao onaj koji će me predstaviti u ovom senzacionalnom okruženju velikih imena. Kroz isti je satkano sve što me karakteriše kao likovnog autora. Iako je niška javnost već par godina upoznata sa mojim radom, ovo je prvi put da je neko moje delo izloženo u Nišu, pre svega jer je najveći broj njih u institucionalnim i privatnim kolekcijama u inostranstvu. No, ova izložba je jako lepa uvertira za ono što me očekuje kroz mesec i po, ali ovoga puta u Podgorici“, navodi Fonlamov Francisković.