Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 15.04.2016

  AKCIJA ČIŠĆENJA STAROG GROBLJA

  AKCIJA ČIŠĆENJA STAROG GROBLJA

  Akcija prolećnog čišćenja i uređenja kompleksa Starog groblja, organizovana je u petak 15.aprila uz učešće preko 50 pripadnika romske populacije. Učesnike ove ekološke aktivnosti, koju sprovodi koordinator za romska pitanja u opštini Palilula, Igar Paunović, obišao je i predsednik opštine, Boban Džunić sa saranicima.

  Danas je na delu čišćenje i uređenje kompleksa Starog groblja „Gorica“, koji, na žalost, još uvek nije dobio status memorijalnog parka, iako smo to tražili još pre tri i po godine. Kako sam obavešten od direktora JKP „Mediana“ krajem aprila meseca krenuće redovno održavanje ovog kompleksa – istakao je predsednik Džunić.

  U akciji čišćenja učestvuju pripadnici romske populacije, iz socijalno ugroženih porodica koji primaju socijalnu i materijalnu pomoć. Predviđeno angažovanje je 13 dana, odnosno 100 radnih sati, što je 10 hiljada dinara za svakog učesnika.

  Ono što ćemo uraditi prvog dana, kaže Igor Paunović, jeste čišćenje okolnih staza, košenje pored staza, nakon toga nastavićemo da čistimo i deo groblja prema naselju, ali za to je potrebna i asistencija radnika JKP „Mediana“. Ovi radovi se finansira iz radnog angažovanja tako da će ovim ljudima biti nadoknađeno sve ono što rade danas.

  Koliko su ovakva radna angažovanja značajna ukazuje i činjenica da je akcijom obuhvaćeno preko 50 pripadnika romske populacije, koji potiču iz socijalno ugroženih porodica. Krenulo se, čisti se, radi se–objašnjava Svetislav Jovanović iz kancelarija za romska pitanja GO Palilula. Ljudi će imati materijalnu korist, a i pokazaće da žele da rade.

  Sredstva se obezbeđuju iz budžeta, preko centra za Socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu. Osim čišćenja i košenja, odnosno uređenja kompleksa Starog groblja, predviđeno je i uređenje međublokovskog prostora u opštini Palilula. (D.Vidojković).