Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 19.07.2017

  AKCIJE UKLANJANJA DIVLJIH DEPONIJA I ODRŽAVANJA ZELENIH POVRŠINA U OPŠTINI PALILULA

  AKCIJE UKLANJANJA DIVLJIH DEPONIJA I ODRŽAVANJA ZELENIH POVRŠINA U OPŠTINI PALILULA

  U okviru planske aktivnosti održavanja zelenih površina i ulične higijene u Gradskoj opštini Palilula, radnici sektora čistoće i sektora zelenilo JKP Mediana, od 17-18.jula, uklonili su divlje deponije oko pijace „Bubanj u ulicama „Gligorija Đaka“, „Jovana Babunskog“, „Stevana Sremca“ i „Gavrila Principa“ do Rudničke ulice. Po rečima inspektora iz grupe za komunalne poslove opštine Palilula, tri kamiona sakupljenog otpada i šuta je bilans ove aktivnosti. Uređen je i međublokovski prostor i javne površine oko Fakulteta zaštite na radu, opštine Palilula, Gimnazije „Svetozar Marković“ i Doma učenika,

  Kao što sam i obećao našim građanima, činimo sve u granicama nadležnosti da se poboljša kvalitet života u naseljima naše opštine – kaže Aleksandar Ždrale, predsednik opštine Palilula. Ostvarujemo saradnji sa JKP Mediana i Gradskim Većem. Nažalost svake godine nastane veći broj divljih deponija i rasutog otpada na javnim površinama. Potrebno u određenim intervalima devastirane površine očistiti i sanirati u cilju očuvanja i unapređenja životne sredine. Uputili smo apel građanima, kućnim savetima, ističe predsednik opštine Palilula, da se poštuju pravila komunalnog reda, da se ne odlaže otpad van kontejnera, da briga o životnoj sredini postane sastavni deo svih nas. Zahvaljujući projektnim aktivnostima, kampanjama i dobroj saradnji sa nevladinim sektorom-EKOpolisom, na ekološkom obrazovanju stanovništva, u opštini Palilula je višestruko smanjeno izdvajanje za ove namene u budžetu.

  Srbija bez deponija – to bi trebalo da bude slika Srbije, Grada Niša-opštine Palilula u susret otvaranju Poglavlja 27–životna sredina i klimatske promene koje je, u pregovorima Srbije i EU, sledeće na redu. Taj posao, međutim, nije nimalo lak, kažu eksperti i zahteva dobru pripremu, planiranje i značajna izdvajanja. Olakšavajuća okolnost je što su postavljeni zahtevi iz Poglavlja 27, od svih 35 poglavlja, specifični, pa ih možemo ispuniti u produženom roku u narednih 25 godina. Međutim, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, naša zemlja se nalazi na desetom mestu u svetu po smrtnosti građana od poslednica zagađenosti. Za saniranje posledica zagađenja naše životne sredine vreme je na izmaku. (EKOpolis, D.Vidojković)