Gradska opstina Palilula

  • latinica

  • OBJAVLJENO 06.07.2019

    DOBRA POSEĆENOST BAZARA ZDRAVLJA U OPŠTINI PALILULA

    Na platou ispred Niškog kulturnog centra, proteklog vikenda održan je „BAZAR ZDRAVLJA“. Domaćin ove zdravstvene aktivnosti, koja se ostvaruje u saradnji sa Domom zdravlja u Nišu, bila je Gradska opština Palilula. Ovom prilikom građani su mogli da provere svoje zdravlje besplatno i na licu mesta. Promoteri ove aktivnosti bili su predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale sa saradnicima i direktor Doma zdravlja u Nišu, prof.dr Milorad Jerkan.

    „Kao što je poznato, cilj ovog projekta je podizanje svesti i brige o očuvanju sopstvenog zdravlja svakog stanovnika. Prioritet u našem zajedničkom radu i saradnji, Opštine Palilula i Doma zdravlja Niš, koji je do sada bio veoma uspešan, istakao je profesor dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja, promovišu se zdravi stilovi života i nove mogućnosti u prevenciji i lečenju građana u Domu zdravlja Niš. Sa menadžmentom Doma zdravlja u Nišu dogovorili smo da se ovi besplatni preventivni pregledi, u gradskim naseljima opštine i dalje organizuju a na seoskom područiju, gde nema zdravstvenih stanica, uspešno se odvija aktivnost «Približimo se pacijentima» koja je uglavnom usmerena ka starijim osobama i slabo pokretnim. Po rečima Aleksandra Ždraleta, predsednika Gradske opštine Palilula, akcije provere zdravlja, značajno utiču na menjanje loših životnih navika kod naših građana, što je danas osnovni problem ostvarivanja kvalitetne i efikasne zdravstvene zaštite u našem društvu.

    Danas sam ovde sa najbližim saradnicima, predsednicom Skupštine, članovima opštinskog Veća, zaposlenima u Upravi opštine, naglasio je Ždrale, da ličnim primerom promovišemo ovu zdravstvenu aktivnost. Na Bazaru zdravlja, po rečima prof.dr Milorada Jerkana, direktora Doma zdravlja u Nišu zdravstvene ekipe radile su na provere šećera u krvi, određivanju procenta masne mase u organizmu, određivanju BMI, merenju krvnog pritiska, pregledu mladeža, podeli saveta u vezi pravilne ishrane sportista, podeli edukativnog materijala uz stručne savete lekara vezane za zdravlje i zdrave stilove života. Patronažne sestre su na medicinskom modelu za samopregled dojke, demonstrirale pregled i vršile podelu edukativnog materijala. Tim Savetovališta za mlade delio je edukativni materijal mladima na temu polno prenosivih bolesti, pravilne ishrane, reproduktivnog zdravlja. Aktivno su učestvovale i Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih, Služba za zdravstvenu zaštitu dece, Služba fizikalne medicine, Služba polivalentne patronaže i Služba za specijalističko-konsultativne delatnosti. (D.Vidojković, EKOpolis)