Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 13.03.2016

  BELE POKLADE – DAN PRAŠTANJA I VESELJA

  BELE POKLADE - DAN PRAŠTANJA I VESELJA

  Povodom praznika “Poklade”, koji predstavlja početak hrišćanskog obeležavanja velikog posta uoči uskrsa, u Gornjem Međurovu uz podršku Gradske opštine Palilula, Konjički klub „Nonius„ organizovao je osmi put za redom manifestaciju “Karaveštice“. Domaćini i ovogodišnjih jubilarnih „poklada“ u Gornjem Međurovu bili su Toni i Jasna Ilieski. Ovo je svojevrsno podsećanje i vraćanje narodnoj tradiciji i starom izvornom stvaralaštvu naroda ovoga kraja, rekli su nam vredni domaćini. Da stari srpski običaji još uvek privlače veliku pažnju stanovnika pokazalo je i ovo druženje, koje je najviše obradovalo mališane jer su se oni ovim povodom maskirali. Gosti Međurova i konjičkog kluba „Nonius“ ove godine bili su i učenici i nastavnici Škole 14.oktobar i Specijalne škole „Bubanj“.

  Učesnike manifestacije, pozdravio je Boban Džunić, predsednik Gradske opštine Palilula. Promocija izvornog stvaralaštava, običaja, tradicije i kulture našeg kraja, upotpunjuje našu kulturnu i turističku ponudu u opštini Palilula i Gradu Nišu – istakao je predsednik opštine Palilula. Posebno me raduje veliko prisustvo i aktivno učešće dece, koja su po tradiciji došla pod maskama, ali i izuzetan entuzijazam i gostoprimstvo porodice Ilievski.

  Kod Srba danas se poklade uglavnom vezuju za početak hrišćanskog obeležavanja velikog posta uoči uskrsa. Poklade su dan za praštanje i veselje. Smatralo se da u period velikog posta treba ući bez greha. U domaćinstvima se tradicionalno priprema bogata mrsna gozba, naročito beli mrs po kome je ovaj praznik dobio ime. Narodna verovanja su povezivala period poklada sa povećanom opasnošću od zlih sila i veštica, od kojih se narod štitio na simbolične načine, recimo belim lukom ili paljenjem obrednih vatri. Najleše maske i najlepše „veštice“, po oceni specijalnog žirija, dobile su prigodne nagrade. Upaljene su vatre. Lutke, koje simbolizuju veštice i druge nemani, bačene su na lomaču a najhrabriji su preskakala vatru dok vatra nije potpuno ugašena. Druženje je završeno uz posluženje, topao čaj i grejanu rakiju, kolače.(D.V., EKOpolis)