Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 31.05.2017

  BESPLATNO GRADIVO IZ ŠKOLE ZA VIŠE OD 200 DECE

  BESPLATNO GRADIVO IZ ŠKOLE ZA VIŠE OD 200 DECE

  Udruženje samohranih majki Niš je ovog proleća započelo projekat „Učio- nica za decu samohranih majki i decu iz marginalizovanih grupa“, uz finan- sijku pomoć gradske opštine Palilula. Predsednik Palilule Aleksandar Ždrale je prepoznao Udruženje samohranih majki Niš kao veliki resurs u aktivnostima koji utiču na smanjenje siromaštva u gradu i finansijki podržao ovaj projekat, kroz koji će oko 200 dece dobiti besplatnu pomoć pri učenju i savladavanju gradiva u školi.

  „Ovaj projekat ima za cilj pružanje podrške deci školskog uzrasta, deci samohranih majki i deci iz drugih marginalizovanih grupa, sa područja grada Niša u savladavanju gradiva iz srpskog, matematike, hemije, engleskog jezika i informatike, kao i pripremnu nastavu za upis željene srednje škole“, kažu u Udruženju samohranih majki Niš. „Dopunski časovi bi deci iz ovih kategorija trebalo da omogući popravljanje uspeha u školi. Nedeljno se održava po jedan čas iz svakog predmeta, po sistemu „nije mi jasno“.

  Za grupu dece koja se spremaju za upis u srednje škole, odnosno koja polažu malu maturu, organizovani su časovi iz matematike, srpskog i kombinovanog testa.

  „Oni će imati nastavu, odnosno pripreme dva puta nedeljno, a držaće im se dvočas, što smatramo dovoljnim, obzirom da je ova nastava samo dopuna i nadgradnja znanja koje deca već stiču u svojim školama“, dodaju u Udruženju samohranih majki Niš. „Na ovaj način deca dobijaju pravovremenu i stručnu pomoć, čime popravljaju svoje ocene u školi. Projektom su obuhvaćena deca uzrasta od prvog do osmog razreda osnovne škole kao i deca od prvog do četvrtog razreda srednje škole“.

  Istraživanjem kroz ankete sa decom i roditeljima, kao i neposrednim raz- govorima, Udruženje samohranih majki Niš je zaključilo da je implemenracija ovakve vrste projekata neophodnost, naročito za decu iz marginalizovanih grupa i decu samohranih majki.

  „Uglavnom se radi o veoma siromašnim porodicama koje nemaju sredstava da plate dopunske časove za svoju decu, u cilju postizanja boljeg uspeha u školi, kao osnova za bolju i sretniju budućnost“, dodaju u Udruženju samohranih majki Niš. „Kako su deca iz marginalizovanih grupa i deca samohranih majki, u većini slučajeva, u vaspitanju i odrastanju upućena samo na roditelje odnosno jednog roditelja, uglavnom majku, to se kod ove dece oseća još veća potreba za pružanje dodatne pomoći u edukaciji“.

  Želeći da preventivno deluju na ovakve pojave i deci iz marginalizovanih grupa i deci samohranih majki omoguće što bolji uspeh u školi i bolje rezultate na kvalifikacionim ispitima pri upisu u srednju školu, ali i bolju budućnost, u Udruženju samohranih majki Niš su se odlučili upravo za ovaj projekat, koji bi deci omogućio uspešno obrazovanje i njihovu inkluziju u dalje životne i društvene tokove.