Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 18.02.2019

  BRŽE I JEFTINIJE REŠAVANJE SPOROVA PRIMENOM MEDIJACIJE

  BRŽE I JEFTINIJE REŠAVANJE SPOROVA PRIMENOM MEDIJACIJE

  Regionalna kancelarija posrednika u Nišu organizovala je u ponedeljak 18.februara skup svih licenciranih posrednika u sporovima sa juga Srbije. U Srbiji je oko 600 licenciranih posrednika, a prednosti medijacije su rešavanja spora za meseca dana i manji troškovi. Ipak medijacija još uvek nije našla veliku primenu u Nišavaskom okrugu. Cilj ovog skupa, posvećenom medijaciji u praksi, bio je da se ostvari međusobna saradnja i da se razmene iskustva, ističe načelnica Uprave Gradske opštine Palilula Marija Brajdić, licencirana medijatorka Ministarstva pravde čije se ime nalazi na spisku medijatora u srpskom pravosuđu. Prema rečima Violete Stamenković, predstavnice Regionalne kancelaruije posrednika, koja je glavni organizator skupa madijatora održanog u niškom Regionalnom centru za usavršavanje zaposlenih u prosveti, važno je da se javnost upozna sa radom medijatora jer njihovo posredovanje u rešavanju slučajeva od značaja je za sve aktere.

  “Naučnom skupu prisustvovala su sva lica koja imaju licencu za rad, a koju izdaje Ministarstvo pravde i koja im omogućava da se bave posredništvom u rešavanju sukoba”, kaže Violeta Stamenković. Da se radi o važnom skupu potvrđuje i podatak da su se ovim povodom okupili posrednici iz cele južne Srbije, iz Zaječara, Aleksinca, Bora, Niša, Beograda, Jagodine, Prištine, koji poseduju licencu. Rešavanje sporova putem medijacije u Nišavskom upravnom okrugu iskusile su za sada niške gradske opštine u sporovima sa javnim preduzećima, kao i opština Gadžin Han. “Naše lokalne samouprave u Nišavskom upravnom okrugu, a ima ih sedam, još uvek “Ogromni su iznosi koje naše lokalne samouprave daju na sudske postupke, a ni jedna lokalna samouprava za sada nema dovoljno iskustva u vezi sa tim šta je medijacija, na koji način se rešavaju sporovi i koliko je to dobro za lokalne budžete. Mi ćemo se truditi da lokalne samouprave saznaju koliko je medijacija dobra, šta ona donosi i koje su prednosti kada dve stranke uđu u poseredništvo, a ne rešavaju slučaj klasičnom parnicom”, zaključuje Sotirovski.

  Jedan od učesnika skupa bio je i državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Svetozar Aleksov, koji je naznačio pozitivne efekte u primeni medijacije u rešavanju sporova. “Kao glavna prednost medijacije iz prakse domaćih i stranih sudova istakao bih da prosečan sudski spor traje 337 dana dok prosečna medijacija završava za period oko mesec dana”, naglasio je Svetozar Aleksov. “Znači 10 puta brže se završava postupak kod medijacije.

  Troškovi medijacije su mnogo manji, 20 do 25 posto od cene redovnog sudskog postupka što je izuzetno značajno za sve građane i privrednike koji imaju određene sporove i pri tome mogu značajno da uštede”. Aleksov je ovom prilikom pozvao da se oni koji smatraju da mogu i imaju znanja da se uključe u medijatore ili eventualno u arbitre i miritelje, jave , kako bi stekli znanje i licence za posrednike, miritelje ili arbitre. Kako kaže Aleksov u Srbiji je do sada obučeno više od 600 medijatora. Za obavljanje poslova medijatora zainteresovano lice mora da je visoko obrazovano, da je završilo obuku za posrednika, da ima dozvolu za posredovanje, da nije osuđivano, da je državljanin/državljanka Srbije i da je upisano u Registar posrednika.(D.V.)