Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 12.08.2021

  MLADI OPŠTINE PALILULA OVELEŽILI DAN MLADIH NA BUBNJU

  MLADI OPŠTINE PALILULA OVELEŽILI DAN MLADIH NA BUBNJU

  Povodom Međunarodnog dana mladih, Kancelarija za mlade GO Palilula organizovala je skup u Momerijalnom kompleksu Bubanj. Aktivisti i volonteri ove kancelarije prethodno su očistili i restaurirali deo oko spomenika u obliku zarubljene piramide koji seća na streljane rodoljube na Bubnju.

  Povodom dana mladih, u prisustvu predsednika opštine Palilula Bratislava Vzčkovića, održan je javni čas o prvom spomeniku koji je nastao na stratištu Bubanj 1948. godine u obliku zarubljene piramide. Spomen obeležje, nešto više od dva metra, sačinjeno je od tesanog kamena,. Na vrhu se nalazi zvezda petokraka. O ovom spomen obeležju i Memorijalnom kompleksu Bubanj govorio je istoričar iz Zavoda za zaštitu spomenika. „Odlučili smo se za Momerijalni kompleks Bubanj jer će ovaj deo parka na dalje biti korišćen kao zelena učionica za osnovce sa teritorije opštine Palilula.

  Cilj manifestacije, po rečima Koordinatorke KZM GO Palilula Emilija Jovanovski je obeležavanje Međunarodnog dana mladih, i podizanje ekološke svesti kod omladine. Kancelarija za mlade GO Palilula, ovim povodom, najavila je i izdavanje elektronskog časopisa „Eko Palilulče“ koji će uređivati mladi a pojaviće se prvog septembra. (D.V.,fotografije T.Pešić)