Gradska opstina Palilula

 • OBJAVLJENO 16.03.2022

  DAN ŠKOLE U GABROVCU OBELEŽEN PROTOKOLOM O SARADNJI SA ŠKOLOM IZ OKOLINE PRILEPA

  DAN ŠKOLE U GABROVCU OBELEŽEN PROTOKOLOM O SARADNJI SA ŠKOLOM IZ OKOLINE PRILEPA

  Prigodnim svečanim programom, osnovna škola “Branko Radičević” u Gabrovcu obeležila je Dan škole – 144 godišnjicu uspešnog rada i postojanja. U prisustvu brojnih zvanica ovogodišnja svečanost je otpočela potpisivanjem Protokol o saradnji škola, iz Gabrovca sa školom “ Peco Daskalot“ iz okoline Prilepa u Republici Severna Makedonija. Prijateljstvo se razvilo zahvaljujući Erazmus projektu.

  Prisutne goste su pozdravili Bratislav Vučković, predsednik Gradske opštine Palilula i dr Marija Ranđelović gradska većnica koja prati obrazovanje. Svečanosti je prisustvovao i član opštinskog veća Palilule Saša Usenović.

  Po rečima Glorija Radojčić, direktorke OŠ „Branko Radičević“ u Gabrovcu, škola trenutno ima 130 učenika i zaokružen je obrazovni sitem u selu. U školi se nalaze predškolci, na raspolganju roditeljima i učenicima je i produženi boravak za đake prvog i drugog razreda. Rade i dva isturena odeljenja škole u Barbatovu i Vukmanovu. Ponos škole je i Učenička zadruga koja je svojim radom i proizvodima privukla pažnju javnosti ali i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

  Osnovna škola „Branko Radičević“ u Gabrovcu počela je da radi 1878. godine kada je u selu otvorena četvorogodišnja škola, a njen prvi učitelj bio je Sava Đorđević. Izgradnja nove škole u Gabrovcu završena je 1928. godine. Imala je dve učionice i stan za učitelja. U školskoj godini 1952/1953. škola prerasta u osmogodišnju i iste godine ponela ime pesnika Branka Radičevića. Ove 2022.godine obeležava 144 godine od osnivanja. Peta je škola po starosti u Nišu a spada u red deset najstarijih škola na području tri okruga koje pokriva Školska uprava Niš. (D.Vidojković)