Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 22.07.2017

  DELEGACIJA OPŠTINE PALILULA NA SVEČANOSTI OBELEŽAVANJA DANA OPŠTINE PIRDOP

  DELEGACIJA OPŠTINE PALILULA NA SVEČANOSTI OBELEŽAVANJA DANA OPŠTINE PIRDOP

  Tradiocionalnim okupljanjem stanovnika i svečanošću na platou arheološkog parka „Jelenska bazilika“ opština Pirdop u Bugarskoj, obeležila je Dan opštine u subotu 22.jula 2017.godine. Ovim povodom, na poziv Angela Gerova, predsednika opštine Pirdop, specijalni gosti ovogodišnje svečanosti bila je i delegacija Gradske opštine Palilula koju je predvodio predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale. Nakon pozdravne reči domaćina Angela Gerova, okupljene stanovnike Pirdopa i brojne goste, pozdravio je Aleksandar Ždrale koji je istakao da je saradnja dve opštine otpočela krajem prošle godine partnerskom saradnjom i relaizacijom projekta “Promocija turističkih potencijala kroz interaktivne izložbe kulturno – istorijskog nasleđa prekograničnog regiona” koji se ostvaruje kroz INTERREG – IPA Program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija uz podršku EU. Opštine Pirdop i Palilula su bogate lokacijama kulturnog značaja, u to smo se do sada i uverili, naglasio je predsednik Ždrale i mogu postati osnova za razvoj kulturnog turizma na obe strane granice.

  Zahvaljujući partnerskom projektu i prekograničnoj saradnji, svečanost povodom Dana opštine Pirdop je upotpunjena nastupom ansambla kulturno umetničkih društava dve opštine: KUD-a „Abrašević“ i Plesnog kluba NB Napredak „Šareno oro“ a u pratnji orkestra „Kalofer“ i svi prisutni su mogli da zaigraju u kolo na poljani.

  Deo programa svečanosti obeležavanja Dana opštine Pirdop izdvojen je za promociju i degustaciju specijaliteteta nacionalne kuhinje Bugarske. Na konkursu za izbor najukusnijeg specijaliteta „Pirdopski Tutmanik“, koji su učesnici pripremali uz pomoć poznatog kulinara Utvija Bačvareva, dodeljene su tri nagrade i jedna specijalna. Među članovima žirija bila je i Ivana Jović iz Gradske opštine Palilula.

  Na prostoru oko Arheološkog parka „Jelenska bazilika“, koji čine ostaci ranohrišćaniskog hrama sa kraja petog veka i početkom šestog, stanovnici Pirdopa od 1893. godine redovno obeležavaju hrišćanski praznik Ilindan i dan opštine. Najpoštovaniji simbol i heraldički znak na grbu Pirdopa jeste „Jelenska bazilika“. Tradicija koja se neguje 125.godina. Tekst-fotografije (D.Vidojković, EKOpolis)