Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 24.10.2017

  DIJALOG O ŽIVOTNOJ SREDINI I LOKALNOM RAZVOJU

  DIJALOG O ŽIVOTNOJ SREDINI I LOKALNOM RAZVOJU

  U okviru inicijative za uspostavljanje dijaloga o životnoj sredini i lokalnom razvoju u Sava centru u Beogradu 24.oktobra održan je skup pod nazivom „Planiranje i prioritizacija projekata na lokalnom nivou”. Ovu aktivnost su zajednički organizovali Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

  O planiranju i prioritizaciji projekata na lokalnom nivou, učesnicima skupa govorili su : Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine; Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave; Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji i Darko Bulatović, predsednik SKGO. O Ciklusu planiranja budžeta i izveštavanju uvodničar je bila Mirjana Ćojbašić, državni sekretar u Ministarstvu finansija. U ime Gradske opštine Palilula Niš, sastanku je prisustvovao Vojkan Tričković, savetnik za ekologiju i bezbednost zaposlenih u opštini.

  Cilj organizacije ovog skupa je da se jedinice lokalne samouprave upoznaju sa prioritetima Ministarstva zaštite životne sredine i da se kroz reformski proces koji sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, pruži podrška opštinama i gradovima, kako bi mogle da daju svoj puni doprinos ispunjavanju obaveza u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, kao i da unaprede svoje usluge koje pružaju građanima u oblasti zaštite životne sredine.

  Ovaj skup je omogućio da predstavnici jedinica lokalnih samouprava iznesu svoje viđenje predstojećih izazova i predloge za prevazilaženje očekivanih teškoća u tom procesu, kao i da iznesu sugestije o mehanizmima podrške koju očekuju od nacionalnog nivoa. Izvođenje zaključaka i dogovor o mehanizmima dalje saradnje obrazložili su Darinka Radojević, iz Ministarstva zaštite životne sredine i Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.(EKOpolis, D.Vidojković)