Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 04.03.2016

  DVADESETA SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA U ŠKOLI “BUBANJ

  DVADESETA SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA U ŠKOLI “BUBANJ

  U Specijalnoj školi sa domom učenika “Bubanj” u Gradskoj opštini Palilula-Niš, od 3-5.marta, održava se Republička smotra učeničkih zadruga Srbije 2016. Dvadeseta po redu smotra okupila je u Nišu zadrugare–učenike i njihove mentore iz trinaest škola širom Srbije i goste iz Makedonije.

  Nakon uvodne reči Snežane Čarapić, direktorke Specijalne škole “Bubanj”, Smotru je otvorio Boban Džunić, predsednik Gradske opštine Palilula-Niš, istakavši značaj zadrugarstva. “Učeničke zadruge u našim školama imaju dugu tradiciju i one su svojevrsni centri negovanja i čuvanja naše izvorne baštine, ekološke svesti i duhovnosti, neformalnog obrazovanja mladih. Njihovo postojanje ne može se vrednovati samo kroz ekonomski efekat i obezbeđivanje dodatnih finansijskih sredstava za rad škola, već, pre svega, zbog sticanja različitih znanja i veština koje će učenicima koristiti u daljem životu. Nalazimo se u školi, naglasio je predsedniki Džunić, koja prednjači u aktivnostima u kojima zajednički učestvuju učenici, nastavnici i roditelji. Opština Palilula aktivno radi na ostvarivanju socio-humanitarnih programa i podržava rad obrazovnih ustanova koje brinu o deci sa smetnjama u razvoju. Mi, kao lokalne zajenica, stvaramo uslove za opremanje škola i poboljšanje uslova rada u njima. „Znam da ste u vašim školama i učeničkim zadrugama aktivno radili tokom cele školske godine pripremajući eksponate za izložbu i nastup na ovoj smotri, rekao je predsednik opštine Palilula. Želim Vam da se lepo družite, da razmenite iskustva u radu i usvojite primere dobre prakse koji će unaprediti rad učeničkih zadruga Srbije u narednom periodu.

  Dvadeseta Smotra se odvija u dva dela, prvi je izložbeni, a drugi praktični gde su učenici birali jedan proizvod koji će izrađivati od početka do kraja i za to će biti ocenjivani.

  Smotra učeničkih zadruga dobar je primer inkluzije, koja se ostvaruje zahvaljujući ravnopravnom učešću svih učenika i škola. Veštine u izradi najrazličitijih predmeta, umotvorina, praktičnoj primeni zanata, hortikulturi, i drugim oblastima prikazali su predstavnici učeničkih zadruga iz Subotice, Novog Pazara, Futoga, Leskovca, Obrenovca, Beograda, Rekovca, Zrenjanina, Pančeva, Novog Miloševa, Niša.

  Savez učeničkih zadruga Srbije postoji od 1971. godine od kada neprekidno radi na unapređivanju rada učeničkih zadruga u osnovnim, srednjim i školama za decu sa posebnim potrebama. Polazeći od značaja učeničke zadruge za radno i ekonomsko vaspitanje i obrazovanje mladih i materijalno jačanje škola, Savez je sve svoje aktivnosti usmerio u ostvarivanje cilja „U svakoj školi učenička zadruga“. Po rečima predsednika Skupštine Učeničkih zadruga Srbije u ovom trenutku članice Saveza su učeničke zadruge iz 120 škola u kojima se stalno odvijaju raznovrsne aktivnosti u školskim radionicama i ekonomijama. (D.Vidojković, EKOpolis)