Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 24.03.2019

  DVE DECENIJE OD SRAMNE NATO AGRESIJE NA MESTU STRADANJA CIVILA U NIŠU

  DVE DECENIJE OD SRAMNE NATO AGRESIJE NA MESTU STRADANJA CIVILA U NIŠU

  Parastosom i polaganjem venaca na spomen kapelu žrtvama ratova na prostorima nekadašnje Jugoslavije i na spomenik stradalima u bombardovanju 1999.godine, obeleženo je 24.marta 2019. dve decenije od NATO agresije na SRJ. Na komemorativnom skupu u Nišu vence su položile porodice žrtava, delegacije Grada Niša, Vojske Srbije, Nišavskog upravnog okruga, gradskih opština, Ruskog humanitarnog centra, udruženja boraca i brojne organizacije civilnog društva. Vence je na spomen obeležja položila i delegacija Gradske opštine Palilula na čelu sa predsednikom opštine Aleksandrom Ždraletom.

  Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, obraćajući se prisutnima, poručio je da se 20 godina sa bolom i ponosom sećamo nedužnih žrtava, teško razorenih fabrika, mostova, puteva i bolnica. On je naglasio da ne možemo i ne smemo da zaboravimo proleće 1999.godine, koje nije budilo život, već donosilo smrt, stradanja i patnje. Bulatović je ovom prilikom poručio da svi pamtimo stradanje i hrabrost pripadnika vojske i policije, koji su bili dorasli kobnom dobu u kome su živeli. Danas Srbija ima prijatelje u svetu, a naše državno rukovodstvo svim silama se zalaže za mir i prosperitet Srbije.

  U napadima NATO agresira, koji su neprekidno trajali 78 dana, teško su oštećeni privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, infrastruktura. Poginulo je 56 stanovnika a od 250 ranjenih mnogi su ostali teški invalidi. Grad Niš, uz Prištinu i Novi Sad, bio je grad na koji je NATO alijansa posejala najviše bombi. Niš je za 78 dana bombardovan čak 40 puta, a na grad je ispaljeno 324 projektila, od toga 161 avionska bomba i 71 krstareći projektil, bačeno je 36 kontejnera kasetnih bombi i 8 staklenih bombi. Vazdušna opasnost trajala je u Nišu ukupno 52 dana, 5 sati i 56 minuta. (Fotografije D.Vidojković)

  Sećanje na žrtve bombardovanja