Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 22.01.2021

  ENCIKLOPEDIJA ZNAMENITE LIČNOSTI NIŠA U PALILULI

  ENCIKLOPEDIJA ZNAMENITE LIČNOSTI NIŠA U PALILULI

  Predsedniku Gradske opštine Palilula Bratislavu Vučkoviću, mr Novica Ranđelović predsednik Udruženja stvaralaca Niša i glavni urednik EZLN uručio je prvo izdanje ENCIKLOPEDIJE ZNAMENITE LIČNOSTI NIŠA. Svom drevnom gradu Nišu, petnaestočlani Redakcioni odbor sa timom od 96 saradnika, podario je jedinstvenu Enciklopediju ZNAMENITE LIČNOSTI NIŠA.

  Radi se nesumnjivo o jednom od najvećih i najznačajnijih izdavačkih poduhvata u istoriji Niša, koji će kao takav, doprineti snažnoj afirmaciji grada na domaćoj i međunarodnoj sceni. Projekat je nastao u stvaralačkoj radionici Udruženja stvaralaca Niša „Car Konstantin“ kao rezultat višegodišnjeg strpljivog naučno-istraživačkog rada i na bazi ogromnog entuzijazma i znanja tima kompetentnih autora.

  Istraživanje i priređivanje Enciklopedije je realizovano sa blagoslovom njegove svetosti Patrijarha Srpskog g. Irineja i njegovog Preosveštenstva Episkopa Niškog g. Arsenija, a povodom jubileja 100 godina od oslobođenja Niša u Velikom ratu i 140 godina od oslobođenja Niša od Turaka.

  Sagledana kroz brojke Enciklopedija sadrži 15 poglavlja gde je na preko 650 stranica predstavljeno preko 500 znamenitih i zaslužnih ličnosti koje su dale nemerljiv doprinos procvatu i promociji Niša kao privredne, naučne i kulturne prestonice Jugoistočne Srbije. (D.V)