Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 24.06.2019

  GABROVAČKA REKA NEĆE BITI VIŠE SMETLIŠTE

  GABROVAČKA REKA NEĆE BITI VIŠE SMETLIŠTE

  Gabrovačka reka u Nišu čišćena je u velikoj ekološkoj akciji “Blica “Očistimo reke i jezera”, u saradnji sa Gradom Nišom i Gradskom opštinom Palilula, koji su se rado priključili inicijativi “Blica.

  Određene su dve najugroženije tačke na ovoj pritoci Nišave na kojima se pristupilo uklanjanju smeće iz korita reke i oko nje. Uz podršku niških javno-komunalnih preduzeća “Medijana” i “Naisus”, u koordinaciji sa gradskim Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, učešće volontera i ekoloških organizacija, čišćeno je korito Gabrovačke reke od mosta u Ulici Dušana Popovića, otpočelo je ove n3edelje.

  Do zagađenja dolazi nemarom ljudi koji žive u tom delu Palilule jer u reku bacaju otpad razne vrste. Čak imamo i delove nameštaja koje smo vadili iz vode pre desetak dana na jednom delu Gabrovačke reke, automobilske gume, plastične flaše, odeću, obuću… Barem dva do tri puta godišnje mi to moramo da čistimo. U toku leta Gabrovačka reka više liči na potok, ali kada su veće kiše, ona nadođe i zaliči na rečicu u kojoj taj otpad može da napravi dosta problema. Ako se sakupi oko stuba mosta, može da poveća pritisak na stubove, a ako se zapuše propusti kojima otiče voda, može doći i do izlivanja i materijalne štete u domaćinstvima koja su u blizini levo i desno od nje – kaže predsednik gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale.

  U akciji čišćenja Gabrovačke reke su učestvovali mladi iz Kancelarija za mlade Gradske opštine Palilula, volonteri Udruženje građana “Delijski Vis”, EKOpolis mreža. Vremenske prilike koje nas prate ovih dana, upozoravaju nas da je moguće doći do izlivanja reke i neželjenih posledica. Ne želimo to, već smo spremni da blagovremeno preduzmemo sve radnje i mere prvo po pitanju ekologije, a onda i na očuvanju materijalnih dobara. Odlučili smo da se priključimo akciji “Blica” i da pošaljemo poruku da moramo svi da čuvamo prirodne resurse, da ne zagađujemo životnu okolinu i da jednostavno preduzmemo sve mere da te neodgovorne pojedince prijavimo nadležnim institucijama koji će preduzeti odgovarajuće mere i radnje – istakao je predsednik Ždrale. I Grad Niš se po rečima gradonačelnik Niša Darko Bulatović priključio akciji „Blica“ jer je borba za što čistiji grad je svakodnevni zadatak. Ono što je najvažnije, po rečima naših sagovornika ovakvim akcijama treba probuditi ekološku svest kod građana, ponajpre najmlađih, jer što manje budemo prljali, manje ćemo morati i da čistimo, i to treba da nam bude cilj.