Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 29.07.2017

  GRADI SE POGON KOMPANIJE „IMI“ NA LOKACIJI LOZNI KALEM

  GRADI SE POGON KOMPANIJE "IMI" NA LOKACIJI LOZNI KALEM

  Nakon uručenja građevinske dozvole i promocije projekta u Gradskoj kući u Nišu, menadžment Filipinske kompanije IMI najavio je da će tokom avgusta meseca započeti izgradnju pogona za proizvodnju auto delova na lokaciji Lozni kalem u Niškoj Banji. Direktor kompanije IMI za Bugarsku Erik Dekandido istakao je da će pogon površine 12.000 kvadrata biti završen u julu naredne godine.

  „Na toj lokaciji proizvodni pogoni biće građeni u tri faze. U drugoj fazi biće izgrađen pogon površine 8.000 kvadrata, a u trećoj fazi površine 4.000 kvadrata – kazao je Dekandido u Gradskoj kući, na svečanom uručenju građevinske dozvole za lokaciju Lozni kalem. Dekandido je izjavio da će proizvodnja elektronskih delova za automobile u novom pogonu ispunjavaće sve uslove Evropske unije.

  Ministar privrede Goran Knežević, koji je prisustvovao ovom događaju, rekao je da će već u julu naredne godine u kompaniji IMI u Srbiji raditi 1.250 ljudi. Vlada Srbije želi da vrati Nišu stari sjaj i staru slavu i zbog toga će Niš biti jedan od gradova kome će biti pružana sva moguća državna pomoć.

  Po rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, lokalna samouprava je nakon potpisivanja ugovora uložila maksimalne napore kako bi kompanija IMI dobila građevinsku dozvolu u što kraćem roku. Na Loznom kalemu je pošle godine izgrađena vodovodna i kanalizaciona mreža a uz pomoć države grade se i saobraćajnice. Izgradnja proizvodnog pogona može da počne. Uručenju građevinske dozvole investitroru prisustvovali su i predsednici gradskih opština Palilula, Pantelej, Niška Banja i Crveni Krst, Integrated Micro-Electronics, tim projektanata „Projekt inženjering TIM“, predstavnici medija.

  Kompanija IMI ima fabrike i pogone za proizvodnju u sedam zemalja i trenutno zapošljava oko 14.000 radnika. Cela investicija u Niškoj Banji vredna je više od 33 miliona evra, a Vlada Srbije subvencioniraće svako novo radno mesto sa oko 6.800 evra, odnosno uložiće oko devet miliona evra. Fabrika u Niškoj Banji proizvodiće elektronske komponente za automobilsku i industriju informacionih tehnologija u Evropi i zemljama gde „Ajala” i IMI imaju svoje proizvodne pogone i poslovne partnere. Znatan doprinos dolasku IMI-ja u Srbiji dala je i Razvojna agencija Srbije. (Tekst i fotografije D.Vidojković, EKOpolis)