Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 11.08.2017

  I SELO KRUŠCE U REDOVNOM ODRŽAVANJU VODOVODNE MREŽE?

  I SELO KRUŠCE U REDOVNOM ODRŽAVANJU VODOVODNE MREŽE?

  U prigradskim i seoskim naseljima Gradske opštine Palilule i dalje je veliki problem održavanja i izgradnja vodovodne, kanalizacione i putne mreže. Pojedina seoska naselja u opštini imaju lokalne seoske vodovode koji nisu priključeni na gradski vodovod i o ispravnosti brinu sami meštani. U cilju zaštite zdravlja stanovnika u ovim selima, ostvaruje se aktivnost na rekonstrukciji postojeće mreže i dogovor sa JKP „Naisus“ o preuzimanju održavanja celog vodovodnog sistema. Žitelji Gabrovca i Mramora pre skoro dve godine stavili su potpise na Ugovor kojim briga o seoskom vodovodu prelazi u nadležnost Javno komunalnog preduzeća Naisus. Ovim ugovorom, JKP Naisus nije preuzeo vlasništvo nad seoskim vodovodom, već samo staranje o mreži i kvalitetu vode. Smanjeni su gubici, koji su iznosili čak i do 60 odsto.

  Razgovor o primeni postojećeg modela partnerstva Saveta građana sa JKP Naisus, ovih dane je otpočeo i u selu Krušce. Predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale u prvom susretu sa meštanima objasnio je da su stvoreni povoljni uslovi da stanovnici sela ove godine u potpunosti reše snabdevanje svojih domaćinstava zdravom pijaćom vodom. Grad Niš, opština Palilula i JKP Naisus u saradnji sa Savetom građana Krušca, kroz partnestvo, obezbediće i rešavanje problema dela zaostalog duga za vodu. Podrška stanovnicima sela, u drugoj visinskoj zoni, koji nisu bili u mogućnosti da koriste postojeću vodovodnu mrežu pre nekoliko godina, takođe nije izostala. Opština Palilula je tada donirala jednu cisternu ovom selu i omogućila potrebnu izolaciju bazena. U saradnji sa Institutom za javno zdravlje opština Palilula je obezbedila čišćenje i dezinfekciju rezeorvara-bazena za vodu, kako bi upotreba vode za piće sa ovog vodovoda bilo bezbedno.

  Partnerstvom sa JKP Naisus, uz veoma povoljne ugovorne obaveze, obezbedilo bi se kvalitetno i sigurno održavanje vodovodne mreže i što je najvažnije snabdevanje zdravstveno ispravnom vodom za piće. (D.Vidojković)