Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 10.03.2020

  IN MEMORIAM – Desimir STANOJEVIĆ (1950-2020)

  Po­zorišni i televizijski glumac Desimir Stanojević, preminuo je danas, 10.marta 2020. u Beogradu u 69. godini. Rođen je 7. oktobra 1950. godine u Nišu. Igrao je u niškom Narodnom pozorištu od 1970. do 1990. godine, a od 1991. u Pozorištu na Terazijama u Beogradu. Jedan je od osni­vača alternativnog pozorišta mladih Treća polo­vi­na, koje je uspešno radilo pri Domu omladine-Domu kulture u Nišu.

  Zahvaljujući višestranom talentu (odli­čan plesač, muzičar i pevač) igra naj­ra­zno­vrsnije uloge u komadima različitog stil­skog i estetičkog karaktera. U Po­zo­rištu na Terazijama igrao je u mjuziklima. Gostuje u Be­ograd­skom dramskom pozori­štu, pozorištima Sla­vi­ja i Puž. Igrao u TV serijama, dramama i filmovima domaće i strane produkcije Širok­u popularnost stekao je ulogom Vu­ka­ši­na Golubovića u televizijskoj seriji Sre­ćni ljudi. Snimio je pet celovečernjih televizijskih šou-programa za RTS i RTV kao i četiri albuma za PGP RTS.

  Režirao je više od deset predstava. Postavio je mjuzikl Violinista na krovu (izveden 2010), prvi mjuzikl u istoriji Narodnog pozorišta u Nišu a zatim 2017. i mjuzikl Cigani lete u nebo, (pre toga Kafana kod svi, Sima se vraća kući, Ribarenje na asfaltu). Učestvovao je na osam festivala zabavne, starogradske i dečije muzike (Menadžer u Beogradu, Beogradsko proleće, Tamburica u Novom Sadu, Niška jesen – dvostruki pobednik). U produkciji City Marketing Centra u Nišu, nastao je dokumentarno-muzički film Život je mjuzikl o glumcu Desimiru Stanojeviću, koji je premijerno prikazan na Filmskim susretima 2018. godine.

  U susret premijeri filma, za doaena glume Desimira Stanojevića, producenta Olivera Paunovića i ekipu dokumentarnog filma u Gradskoj opštini Palilula priređen je prijem. „Odrastao sam na Paliluli. Kada sam čuo da bi moji prijatelji snimali film o meni, bio sam oduševljen, jer se filmovi snimaju uglavnom za ljude koji nisu više među živima. Izrazio sam želju da pomognem koliko mogu i evo danas sam ovde sa vama, izjavio je tada Desimir Stanojević. (D.Vidojković)

  Život je mjuzikl – Dokumentarni film o glumcu Desimiru Stanojeviću