Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 26.04.2018

  JAČI OD TIŠINE – ZAUSTAVIMO NASILJE U PORODICI!

  Gradska opština Palilula-Niš, u okviru Strategije za unapređenje rodne ravnopravnosti i projekta „Nasilje u porodici/partnerskom odnosu – ugrožavanje integriteta ličnosti“, organizovala je u Niškom kulturnom centru TRIBINU „Jači od tišine – zaustavimo nasilje u porodici!“ Ovaj projekta je realizovan u saradnji sa Centrom za socijalni rad „Sveti Sava“, Sigurnom kućom Niš, Policijskom upravom Niš i organizacijama civilnog društva.

  Učesnike TRIBINE pozdravio je predsednik Gradske opštine Palilula, Aleksandar Ždrale. «Naš cilj je da se uz razgovore, okrugle stolove, poput ovog koji smo organizovali u partnerstu sa ustanovama i udruženjima, izmeni postojeći društveni obrazac koji nasilje usvaja kao model ponašanja. Osim podsećanje javnosti da nasilje nad ženama predstavlja još uvek realnost kojoj se treba suprotstaviti i javno je osuditi, moramo biti i samokritični i zapitati se «koliko smo kao pojedinci doprineli da se nešto promeni u životima žena sa iskustvima nasilja naglasio je Ždrale.

  Predsednica Skupštine Gradske opštine Palilula Adriane Anastasov podsetila je da nasilje nad ženama ima nesagledive posledice na zdravo funkcionisanje društva. «Ženska odbornička mreža u Gradskoj opšini Palilula pokretač je brojnih aktivnosti u kojima se javnost podseća da nasilje nad ženama predstavlja još uvek realnost kojoj se treba suprotstaviti i javno je osuditi, rekla je Anastasov. Ova tema se mora stalno potencirati kako bi promenili svest naših sugrađana i stvorili bolju i zdraviju sredinu za sve nas. Brošura koju smo pripremili namenjena je podjednako i ženama i muškarcima radi informisanja o zakonima, pravima žena i institucijama koje učestvuju u stalnoj borbi protiv nasilja u porodici.

  O stanju i prevenciji nasilja nad ženama, na ovom skupu su govorili: Javorka Ranđelović, koordinatorka ženske odborničke mreže u Skupštini Gradske opštine Palilula, ujedno i moderator skupa, Nataša Zorić Živanović, iz Policijske uprave u Nišu, Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu; Milan Milenović iz Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ Niš i Dragan Stoiljković, Šef Odseka za poslove Kabineta predsednika opštine.

  Vlada Republike Srbije, lokalni organi vlasti, Grad Niš i gradske opštine, čine veliki napor da se „nasilje nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima“ kao opštedruštveni problem sagleda na odgovarajući način. Na putu stvaranja odgovarajućeg društvenog ambijenta u sistemskoj borbi protiv nasilja, neophodno je podizati svest javnosti kroz promociju nenasilnog ponašanja, rodne ravnopravnosti i antidiskriminacije, i9staklui su učesnici ove tribine u opštini Palilula. (Dragan Vidojković, EKOpolis)