Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 11.11.2018

  JEDAN VEK OD PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

  JEDAN VEK OD PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

  Na Vojničkom groblju na Delijskom visu u Gradskoj opštini Palilula Niš, na spomen-kosturnici u srpskom delu groblja i na spomen obeležju gde su sahranjeni britanski vojnici. održana je ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Rektor Prizrenske bogoslovije, protojerej stavrofor Milutin Timotijević, služio je parastos poginulim vojnicima i žrtvama rata a zatim je prisutne građane podsetio „da je sloboda jednog naroda najveća vrednost i zato je naša obaveza da palim žrtvama odamo dužnu počast“.

  Obeležavanjem 100-godišnjice od potpisivanja primirja iskazujemo najdublje poštovanje vojnim i civilnim žrtvama koji su izgubili život za mir i slobodu. Počast žrtvama velikog rata odali su predstavnici Grada, gradskih opština, Vojske Srbije, policije, i udruženja boraca i potomaka ratnika, Kola srpskih sestara. U ime grada Niša venac su položili predsednik Skupštine Rade Rajković, članica gradskog Veća Jelena Mitrovski i zamenik gradonačelnika prof.dr Miloš Bandžur. I delegacija opštine Palilula, na čijoj se teritoriji nalazi Vojničko groblje, koju je predvodio predsednik opštine Aleksandar Ždrale, poklonila se žrtvama velikog rata. U ovom spomen kompleksu–Vojničkom groblju na Delijskom visu, sahranjeno je dve i po hiljade srpskih vojnika koji su dali živote za slobodu naroda. Vojničko groblje je pod zaštitom od 1989.godine a projektom daljeg uređenja prostora je predviđeno da se kosturnica preuredi u memorijalni kompleks. Dan primirja u Prvom svetskom ratu i kapitulacija Nemačke – 11.novembar, slavi se u svim zemljama potpisnicama mira. u spomen na sve nevino stradale između 1914. i 1918. godine. U Srbiji se od 2012. obeležava nizom manifestacija kao državni praznik. Srbija je u „velikom ratu“ izgubila milion i sedamstotina pedeset hiljada građana a u svetu je stradalo preko 50 miliona ljudi.

  Nakon odavanja počasti srpskim vojnicima, delegacija Grada Niša i Gradske opštine Palilula, na čelu sa predsednikom opštine Aleksandrom Ždraletom, kao i drugih organizacija i udruženja, položili su vence i na engleskom vojnom groblju. Vojno groblje Britanskog Komonvelta, nastalo još 1915.godine. Povodomo postavljanja Spomen krsta, 12.maja 1929.godine, groblje je osvetio lično tadašnji vladika niški gospodin Dositej. Englesko groblje se prostire na oko 300 kvadratnih metara i ograđeno je kamenom ogradom. Pod zaštitu zakona stavljeno je 1983. godine. Projektant groblja bio je arhitekta Robert Lorimer. Toga dana, kako je izveštavala štampa, bratska saradnja engleskih i srpskih vojnika u borbi protiv zajedničkog neprijatelja, još više je učvrstila englesko-srpsko prijateljstvo.(Fotografije Dragan Vidojković)

  RTV Belami: Dan primirja obeležen i u Nišu