Gradska opstina Palilula

 • OBJAVLJENO 08.04.2022

  “JORGOVAN BAŠTA” U NASELJU DELIJSKI VIS

  “JORGOVAN BAŠTA ” U NASELJU DELIJSKI VIS

  Pored igrališta Ženskog fudbalskog kluba Mašinac u ulici Ljubomira Nikolića, u naselju “Delijski Vis”, nakon međunarodne akcije mladih dve partnerske opštine, opštine Pirdop u Bugarskoj i Gradske opštine Palilula Niš, u petak 8.aprila otvorena je “jorgovan bašta”. Prve sadnice jorgovana zasdadili su predsednici dve opštine , Angel Gerov (Pirdop) i Bratislav Vučković ( GO Palilula) sa saradnicima. Kako je najavljeno, uskoro će u opštini Pirdop u Bugarskoj biti promovisana “Palilulska jorgovan bašta”

  Ideja, koja je nastala kao rezultat jednogodišnje uspešne saradnje dve opštine na projektu „Zajedničke inicijative za zaštitu prirode kroz poboljšanje kvaliteta vazduha, zemljišta i vode u prekograničnom regionu“, (sufinansirala je Evropska unija kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija), po rečima predsednika opštine Palilula Bratislava Vučkovića dobila je novu dimenziju.

  Dogovoreno je da se i nakon završetka ovog projekta saradnja dve opštine nastavi. Jedan od brojnih predloga, koji su potekli radom na projektu bio je da se u znak uspešne saradnje u opštinama Palilula i Pirdop, na određenim lokacijama zasade sadnice jorgovana i da nove “zelene površine” ponesu naziv partnerske opštine. Na određenoj lokaciji, u naselju Delijski vis biće zasađene sadnice jorgovana. Aktivnost je podržao Grad Niš – JKP Mediana (Sektor zelenilo) i EKOpolis-Medijska ekološka mreža Srbije.

  Zaštita životne sredine je osnova za budući razvoj i održiv rast prekograničnog regiona. Nakon sprovedenih projektnih aktivnosti koje promovišu zaštitu prirode i prirodnih resursa, ovaj vid građanskog aktivizma, uz podršku lokalne zajednice, zaslužuje pažnju. (EKOpolis,D.V.)

  Zajedničkim snagama do istog cilja! CILJ JE OČUVANJE,UNAPREĐENJE I ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE!