Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 04.10.2018

  POČEO SA RADOM MEĐUNARODNI KONGRES „SPINALNE NEUROHIRURGIJE“

  POČEO SA RADOM MEĐUNARODNI KONGRES „SPINALNE NEUROHIRURGIJE“

  U Gradskoj opštini Palilula Niš, u Kongresnom centru Hotela Tami rezidens, 04. oktobra počeo je sa radom Kongres spinalne neurohirurgije, na kojem učestvuje nekoliko stotina renomiranih neurohirurga iz 44 zemlje. Pokrovitelj Međunarodnog kongresa je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. “Radi se o multidisciplinarnom kongresu koji se odnosi na najnovija saznanja, savremene trendove i buduće pravce razvoja, kao i protivrečnosti u primeni svih tih saznanja u svakodnevnoj praksi u lečenju naših pacijenata, a u kontekstu savremene bolesti oboljenja kičmenog stuba”, rekao je predsednik Udruženja neurohirurga Srbije i počasni predsednik Kongresa, prof.dr Lukas Rasulić. Ovaj skup, koji je podržala i opština Palilula, završava se 7.oktobra i od velike je važnosti za Srbiju, posebno za Grad Niš i opštinu Palilula, Proglašen je za četiri najveća skupa u svetu iz oblasti spinalne hirurgije.

  „Izabrali smo Niš i niški Klinički centar jer je to u ovom trenutku najmodernija zdravstvena ustanova na Balkanu i po opremljenosti i uopšte po uslovima koji ovde postoje, tako da verujem da će učesnici Kongresa- eminentni neurohirurzi iz drugih zemalja, biti zaista oduševljeni, a da će pritom i oni a i lekari KC Niš i naučiti mnogo toga novog, naglasio je prof. dr Lukas Rasulić, Kao pretkongresni događaj, po rečima prof.dr Nebojše Stojanovića, predsednika međunarodnog Organizacionog odbora kongresa, biće održana i dva teoretskopraktična kursa koja podrazumevaju izvođenje novih metoda u lečenju pacijenata sa povredama i oboljenjima kičmenog stuba. Izvođenje novih metoda biće prenošeno uživo lajvstrimingom na sajtu Svetske federacije neurohirurga. Operacije vode dva tima. Jedan kurs se odnosi na lečenje kičme laserskim metodama i vodi ga prof. dr Ivan Stefanović zajedno sa doktorom Gregorom Kimbaherom iz Austrije, a drugi na hiruško lečenje deformiteta kičmenog stuba, naročito kod dece, i vodiće ga prof. Nebojša Stojanović i prof. Matijaš Voršič iz Slovenije.

  Kongres spinalne neurohirurgije se organizuje u Nišu u saradnji Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra Niš, a odvijaće se kao združena aktivnost Udruženja neurohirurga Rusije, Srbije, Asocijacije spinalnih hirurga Rusije i Komiteta Svetske organizacije za spinalnu hirurgiju neorohirurga, kao i Udruženja iz Hrvatske i Jugoistočne Evrope.(D.V)