Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 03.12.2020

  LICA SA INVALIDITETOM IMAJU PODRŠKU OPŠTINE PALILULA

  lica sa invaliditetom imaju podrsku opstine palilula

  Ove godine Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u svetu obeležava se u periodu od 30. novembra do 4. decembra, pod sloganom UN-a: „Gradimo budućnost: ka inkluzivnom, održivom i pristupačnom svetu za osobe sa invaliditetom posle pandemije COVID-19″, dok u Srbiji sve aktivnosti tim povodom biće organizovane u oviru kampanje koju realizuju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – Sektor za zaštitu osoba sa invaliditeotm i NOOIS „Srbija bez barijera“.

  To je bio povod da 3.decembra, na Palilulskoj rampi predsednik Gradske opštine Palilula Niš, Bratislav Vučković sa saradnicima, odbornicom Grada Niša Jasminom Barać i Marijom Milanović iz organizacije Savez slepih Grada Niša ukaže na potrebu sgladavanja i veće podrške osobama sa invaliditetom. Dogovorene su aktivnosti na prevazilaženju barijera u opštini PaLILULA „Osobe s invaliditetom se danas ne suočavaju samo sa fizičkim barijerama, već i socijalnim, ekonomskim i pre svega preprekama u stavovima, istakao je Vučković. Pojava informacionih i komunikacionih tehnologija naglo je povećala uspostavljanje veza između ljudi i njihov pristup informacijama, čime je podignut i životni standard. Gradska opština Palilula sagladava socijalno najugroženije kategorije stanovništva, osluškuje potrebe svojih građana, ostvaruje uspešnu saradnju sa ustanovama i brojnim organizacijama i udruženjima koja zastupaju interese osoba sa invaliditetom.

  U opštini je organizovan besplatni prevoz invalidnih lica specijalno opremljenim kombijem. Izgrađena je pristupna rampa ka službama opštinske Uprave, uvedeni su visoki standari u komunikaciji opštinskih službenika sa svim građanima, posebno osoba sa invaliditetom. Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Carica Jelena“ i Specijalna škola sa domom učenika BUBANJ – nalaze se na teritoriji Gradske opštine Palilula. Pomažemo im da poboljšju uslove za obrazovanje i rehabilitaciju mladih sa lakim i umerenim zastojem u mentalnom razvoju, kao i deci sa takozvanim Daunovim sindromom i autizmom.Zahvaljujući projektu „JUČE, DANAS, BUBANJ“, koji su osmislili učesnici KreNI3 konferencije, Spomen park „Bubanj“ u Gradskoj opštini Palilula dobio je svoju maketu, koja će omogućiti slepim i slabovidim osobama da ovaj objekat vizuelno dožive putem dodira a uskoro i uz pomoć Brajeve azbuke-specijalnog pisma za slepe.

  Nacionalna služba za zapošljavanje je u saradnji sa opštinom Palilula realizovala program javnih radova za nezaposlene osobe sa invaliditetom. Radno su angažovane tri osobe. U skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima obezbeđen je angažman u trajanju od četiri meseca na poslovima evidentiranja i mapiranja udruženja sa teritorije opštine Palilula koja se bave kulturnom i umetničkom delatnošću.(D.V)