Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 24.11.2021

  LOGOR SMRTI U KARAŠJOKU – FILM O STRADANJU SRBSKIH INTERNIRACA

  LOGOR SMRTI U KARAŠJOKU - FILM O STRADANJU SRBSKIH INTERNIRACA

  Fulmska ekipa iz Kraljevine Norveške, koja u Srbiji i Nišu snima delove filma o stradanju srpskih interniraca tokom Drugog svetskog rata, boravila je u niškoj Gradskoj opštini Palilula. Autorsku ekipu filma „Logor smrti u Karašjoku“, Kjetila Palmkvista, režisera filma, Terje Holma, stručnog saradnika na filmu i dugogodišnjeg novinara uglednih norveških medija i Branka Dimeskog, producenta filma, u ime predsednika opštine Palilula primili su prof.dr Miško Živić, Jovica Ralić, članovi opštinskog veća i Lazar Dinić, zamenik predsednika opštine sa saradnicima. Gostima iz Norveške uručeni su prigodni pokloni.

  U izjavi za niške medije režiser filma Kjetil Palmkvist je istakao da će se obaviti intervjui sa porodicama logoraša i srpskim istoričarima, a snimiće se i lokacije sa kojih su srpski logoraši poslati u smrt u Norvešku. Istoričar Knut Flovik Toresen radi na istorijskom delu, koji argumentovano prati radnju filma a saradnik u Srbiji ovoj ekipi biće i nastavnik istorije iz OŠ “Bubanjski heroji” u Nišu, Đorđe Bojanić.

  Ambasada Republike Srbije u Oslu i Crkvena opština Sveti Vasilije Ostroški iz Osla i Savez srpskih udruženja su podržali realuzaciju ovog filma.

  Srbi, internirani u nemačke logore u okupiranoj Norveškoj, prinudno su radili na izgradnji puta, danas poznatijeg kao „Krvavi put” u ekstremnim vremenskim uslovima a norveško lokalno stanovništvo pomagalo je ratnim zarobljenicima koliko god je to bilo u njihovoj moći. Prijateljstvo koje je tada nastalo između zarobljenika i lokalnog stanovništva nastavljeno je kroz saradnju opština i gradova mnogo godina kasnije.

  Grad Niš je 2002. godine obnovio saradnja sa opštinom Saltdal Komune (Kraljevina Norveška) potpisivanjem Pisma o namerama. Saradnja je bila započeta 1986. godine, ali je prekinuta usled ratova i sankcija. Koreni ovog prijateljstva datiraju još iz Drugog svetskog rata, kada su Nemci, iz raznih logora širom Jugoslavije-Srbije, među njima i iz logora na „Crvenom krstu“ u Nišu, pokupili 4.500 ranjenih i zarobljenih pripadnika narodnooslobodilačkog pokreta i oterali u logore Norveške. O sudbini zarobljenika, koji su od 1942. do 1945, internirani u nemačke logore u okupiranoj Norveškoj, i njihovom stradanju zabeleženo je u knjizi „Varden“ – knjiga mrtvih i priča o prijateljstvu, niškog novinara Saše Dimitrijevića, jednog od osnivača Društva jugoslovensko-norveškog prijateljstva, koji već nekoliko decenija radi i živi u Oslu, (Dragan Vidojković, EKOpolis)

  SNIMA SE FILM O STRADANJU SRBA U NORVEŠKOJ