Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 23.02.2016

  MEĐUBLOKOVSKI PROSTOR- SLIKA NAŠE KULTURE

  MEĐUBLOKOVSKI PROSTOR- SLIKA NAŠE KULTURE

  U okviru Programa na uređenju međublokovskog zelenila i sagledavanju zahteva građana u naseljima Gradske opštine Palilula ove godine će se odvijati intezivna aktivnost. „Projektne aktivnosti opštine, regionalna prekogranična saradnja, podstakle su nas da u opštini Palilula odgovorno razgovaramo o aktuelnim pitanjima očuvanja biodiverziteta i zaštiti životne sredine, uticaju klimatskih promena; ekološki ispravnom ponašanju, uštedi energije i upotrebi obnovljive energije, saradnji i umrežavanju u oblasti zaštite životne sredine, rekao je Boban Džunić, predsednik opštine, prilikom obilaska međublokovskog prostora koji deli ulice „Veljka Petrovića“ i „Milunke Savić“ u naselju „Delijski vis“.

  Zahvaljujući predlozima Saveta građana, po rečima predsednika Džunića, uočeni su i sagledani brojni infrastrukturni problemi. Evo, ova zelena površina je jedan od neuređenih prostora koji je tokom leta zarastao u korov, mesto za odlaganje otpada. U dogovoru sa građanima tražimo rešenje da ovu parkovnuu površinu uredimo. U neposrednoj blizini je Spomen komleks Vojiničkog groblja. Često dolaze delagacije iz zemlje i inostranstva pa je nedopustivo da ova pšovršina bude neuređena.

  Aktivnostimna na uređenju zelenih površina, osim doprinosa oplemenjivanju životnog prostora u naseljima, obezbeđen je i posao za jedan broj najugroženijih stanovnika opštine koji su ostali bez posla, a radno su sposobni. Iz ovog Programa aktivnosti na uređenju međublokovskog prostora izdvajamo: postavljanje mobilijara, za rekreativne aktivnosti najmlađih stanovnika u naseljima kako seoskog tako i gradskog područija, sadnju drvenastih biljaka u centralnim naseljima kao i formiranje novih drvoreda pored javnih saobraćajnica. Na ovaj način, po oceni predsednika Džunića, približićemo se standardima EU koji propisuju minimum 25 kvadratnih metara zelenih površina po stanovniku u naseljenim mestima.

  Poznato je da su parkovne površine od posebnog je značaja u urbanim sredeinama i pozitivno utiču na klimu, zemljište, kao i na ublažavanje dejstva izduvnih gasova. Na osnovu sprovedenih istraživanjima u poslednjih dvadesetpet godina broj zelenih površina u gradovima Srbije smanjen je za petinu, što je dovelo do štetnih posledica po našu životnu sredinu. Pored uređenja prostora, sadnje i čišćenja divljih deponija u Gradskoj opštini Palilula ostvaruju se i ekološko-obrazovni programi namenjeni deci i omladini, razvija i unapređuje ekološka svest građana u saradnji sa Savetima građana, organizacijama civilnog društva, kućnim savetima, (D.V)