Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 31.08.2016

  MINISTARSTVO SPONA REPUBLIČKE I LOKALNIH VLASTI

  MINISTARSTVO SPONA REPUBLIČKE I LOKALNIH VLASTI

  U Beloj Palanci, u organizaciji Ministarka državne uprave i lokalne samouprave održan je sastanak sa čelnicima lokalnih vlasti u Nišavskom i Pirotskom okrugu o primeni Zakona o finansiranju lokalnih samouprava i drugim pitanjima od značaja za sistem lokalne samouprave. Po rečima ministarke državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Ane Brnabić „inicijative iz lokalnih samouprava su ključ ekonomskog razvoja i ja sam ovde došla da prenesem poruku da će Vlada Republike Srbije podržati svaku inicijativu sa lokala koja je usmerena na privlačenje investicija, pokretanje ekonomije i razvoj infrastrukturnih projekata.“ U radu ovog skupa učestvovali su i Adriana Anastasov, predsednica Skupštine i Aleksandar Ždrale, predsednik Gradske opštine Palilula Niš.

  Brnabić je naglasila da kroz direktne razgovore sa meštanima i čelnicima gradova i opština, želi da u potpunosti sagleda situaciju na terenu i bude sigurna da odluke koje se donose na republičkom nivou budu i u njihovom interesu.

  „Kada govorimo o izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, važno mi je da u ime Vlade istaknem da smo revizijom procenata sredstava koja se raspodeljuju opštinama iz Republike, sa prethodnih 80 na 74 odsto, umesto prvog predloga koji je predviđao ključ 50:50, uspeli da obezbedimo da veći procenat prihoda ide ka lokalu, kako bismo zaštitili kvalitet usluga koje gradovi i opštine pružaju građanima i privredi“, objasnila je ministarka i dodala da će jedna od uloga Ministarstva koje vodi uvek biti da razvija dijalog i bude neophodna spona između lokala i Republike. „Samo uspešnom saradnjom lokalnih samouprava, građana i Vlade Srbije možemo da napravimo korak napred i ja sam danas ovde da pomognem u pokretanju promena na bolje, za sve.“, zaključila je ministarka i najavila da već za dva dana putuje u Leskovac gde će se nastaviti dijalog o promenama u načinu finansiranja jedinica lokalne samouprave, ali i proveriti kako napreduje razmena podataka iz službenih evidencija.

  U razgovoru sa ministarkom državne uprave i lokalne samouprave, Adriana Anastasov ukazala je na primere dobre prakse rada Gradske opštine Palilula u Nišu na ostvarivanju projekata prekogranične saradnje kao i potrebu preispitivanja postojećeg modela organizovanja gradskih opština u Nišu koji ograničava njihove razvojne planove. (EKOpolis)